USB Type-C

USB Type-C-anslutningen använder antingen Displayport eller HDMI i vad som kallas för ”Alt mode”, Alternate Mode. Denna signal kan du skicka ut från USB Type-C hos källan till en skärm med HDMI- eller Displayport-anslutning. Normalfallet är alltså att du med USB Type-C i själva verket använder en HDMI- eller Displayport-signal som muxas via USB type-C-kontakten. Det finns alltså ingen egen sorts ”USB-bildsignal” utan det är någon annan teknik för bildsignal som bakas ihop och skickas. Exakt vilken signal och vilken kapacitet det är på hårdvaran bakom kontakterna varierar.

usb-c-power-cable_1.jpg

Detta är förstås smidigt när vi har en enda sorts kontakt och kabel som klarar allt. Nackdelen är att det är helt omöjligt att avgöra vad som faktiskt fungerar mer exakt, samma sorts kontakt kan ha helt olika funktioner. Vi kan med USB Type-C inte längre nöja oss med titta på kontakten och dra slutsatser om vad som fungerar eller inte.

USB_C_hex.png
  • Räkna med att USB Type-C-ingången på skärmen använder sig av antingen Displayport "Alt mode" eller HDMI "Alt mode".

  • Ytterligare exempel på "Alt mode"-signaler är Thunderbolt "Alt mode" samt de mer ovanliga MHL och Virtual Link.

  • Med Thunderbolt 3 kan det vara Thunderbolt "Alt mode" eller Displayport "Alt mode" för bilden. I praktiskt perspektiv är detta samma sak.

  • Du kan räkna med att USB Type-C hos källan, grafikkortet och din bärbara dator med rätt kabel kan ansluta till en skärm som använder Displayport och HDMI. HDMI kan sedan kopplas till DVI med single link-kapacitet.

  • Du kan däremot inte alls räkna med det omvända, det vill säga att skicka en signal ut från datorns HDMI-, DVI- eller Displayport-anslutning till en skärms USB Type-C-anslutning.

  • Längden på USB Type-C-kabeln är förhållandevis begränsad, 1 till 2 meter, när det handlar om de bandbredder om 10–20 Gbps som ofta krävs för bildskärmar.

  • Skärmar med USB Type-C kan ofta mata ström för att ladda exempelvis en bärbar dator. Effekten varierar dock rejält från skärm till skärm.

  • Du måste lusläsa handbok och tester för att veta vad som är möjligt och inte med varje enskild USB Type-C-produkt. Exakt kapacitet varierar.

Mer läsning om USB Type-C

► Forumet har en fyllig diskussionstråd om USB Type-C och den förvirring som råder med tekniken. Detta lär inte bli mindre rörigt i och med att Thunderbolt 3, USB version 4 och Displayport 2.0 alla tar sig an USB Type-C-kontakten.
► Nyhet: USB 4.0 bygger på Thunderbolt och använder USB Type-C
► Officiellt om HDMI Alt Mode for USB Type-C
► Officiellt om Displayport över USB Type-C