Displayport

Displayport är den typ av anslutning där du som regel kan räkna med att både bildskärm och grafikkort ger högsta kapacitet i fråga om funktioner, upplösning och frekvens. Det är sällsynt hos såväl grafikkort, stationära som bärbara datorer samt hos bildskärmar, att Displayport-anslutningen på något sätt är sämre än alternativen. Därför är Displayport det säkra alternativet för koppling mellan dator och bildskärm. Räkna med att Displayport fungerar för allt det som tänkt använda dator och bildskärm till.

DP_hex_smal.png
  • Displayport och Mini Displayport är samma sak fast med olika form på kontakterna. Någon annan skillnad mellan de två finns inte

  • Displayport är den teknik som i skrivande stund (juli 2019) ger högst bandbredd i praktiken, med 32,4 Gbps för HBR3-hastighet, och kan därför driva en del skärmar med 4K-signal och frekvenser över 60 Hz

  • Adaptiv synk via Nvidia-grafikkort fungerar endast över Displayport

  • TV-apparater använder så gott som undantagslöst HDMI istället för Displayport. Se nästa avsnitt

11_DVI_mDP_2_DVI.jpg

Adaptrar fungerar endast åt ett håll: Displayport ut från datorn.

  • Du kan enkelt koppla Displayport i datorn till HDMI i skärmen eller TV:n. Men det varierar med adaptern och omvandlaren vilken signal och funktion som är möjlig. För moderna TV-apparater vill du nå 18 Gbps, 600 MHz pixelklocka, för att kunna köra 4K UHD och 60 Hz utan kompromisser från dator till TV.

  • Längden på Displayportkablar varierar med önskad bandbredd. För hög bandbredd, likt 4K UHD/120 Hz och sällan mer än 1–2 meter lång. För lägre bandbreddskrav, som för 1080p/60 Hz, kan det fungera över flera meter. Längre än så kräver aktiv signalöverföring och kostar därefter.

  • Koppling från HDMI i källan till Displayport i skärmen är dock en ovanlig och komplex koppling, som inte uppnås med den typiska adaptern eller omvandlaren. Detta omfattar situationer som att ansluta en digitalbox, Blu-rayspelare och spelkonsoler som Xbox och Playstation till en datorskärm som använder Displayport. Kör HDMI hela vägen i en sådan situation.

DP8K-transp.png

Mer läsning om Displayport

► Nyhet: VESA lanserar Displayport 2.0
► Denna teknikstund går igenom hur du väljer rätt Displayport-kabel