Throwback Thursday – Sonys ikoniska Walkman fyller 40 år

Hela 40 år har hunnit passera sedan Sony gjorde musiklyssnandet bärbart med Walkman, som en gång var lika synonymt med bärbart musiklyssnande som Ipod skulle bli årtionden senare.

Den 1 juli 1979 lanserade Sony en produkt som snabbt växte till en ikon i såväl populärmedia som teknikbranschen, och förändrade hur människor lyssnade på musik. Sony Walkman TPS-L2 var en bärbar kassettspelare som komprimerade stereosystemet till en, för sin tid liten och nätt musikspelare som fick plats i rymliga fickor, eller fäst på livremmen.

Genom att ansluta hörlurar till 3,5-millimetersutgången blev det möjligt att lyssna på egen musik utan att störa andra, något som dåtidens bärbara boombox-spelare inte kunde skryta med. Denna ursprungliga modell hade till och med två 3,5-millimetersutgångar vilket möjliggjorde två samtidiga lyssnare.

sony-walkman_tps-l2.jpg

Produktfamiljen expanderades sedermera även till bärbara CD-spelare i Discman-familjen och Sonys bärbara musikspelare fortsatte att dominera 80-talet och en bit in i på 90-talet. När 2000-talet gjorde sitt intåg var Sony inte snabba nog med att hoppa på MP3-spelartåget, vilket skulle visa sig vara en ödesdiger miss.

När Apple introducerade musikspelaren Ipod i oktober 2001 blev Walkman på kort tid förpassat till teknikhistorien, och modernare musikspelare som Sonys Minidisc-produkter lyckades aldrig nå samma dominerande marknadsställning som sina äldre syskon. Utan Walkman hade ungdomar från 70- och 80-talet dock varit musikmässigt fattigare, och märket har tveklöst förtjänat sin ikoniska status.

Har du ägt någon av Sonys bärbara musikspelare och har nostalgiska minnen att berätta om? Dela med dig i kommentarerna!

swec_20_gubbe_final.png

SweClockers firar 20 år, 1999–2019

Sedan 1999 har SweClockers varit samlingsplatsen för datornördar från hela landet. Det ska givetvis firas! Under året väntar retroosande tester, artiklar och forumsnack – givetvis tillsammans med er!

Häng med när vi blickar bakåt och siar om framtiden!

Följ SweClockers 20 år via vår specialsida