Sammanfattning

För knappt en vecka sedan lanserades nya grafikkort på marknaden, mer bestämt upphottade versioner av Geforce RTX 2060 och RTX 2070 med suffixet Super. Modellerna avtäcktes två veckor tidigare än först planerat och anledningen till detta var att sätta press på AMD:s nya grafikkort som idag synats av redaktionen.

Radeon_Navi-8.jpg

Nvidias nya serie tillförde ingenting nytt, utan var samma Turing-arkitektur som tidigare men nu med högre prestanda och bättre priser. Det handlade om en rätt tråkig lansering. Trots att Navi bjuder på fler nyheter är det svårt att bli uppspelt över Radeon RX 5700 XT och RX 5700, som inte sätter någon direkt press på det gröna lagets nya uppställning.

Modellerna var först tänkta att utmana Geforce RTX 2060 och RTX 2070, men nu får AMD:s nya Radeon RX 5700 XT istället gå upp mot RTX 2060 Super. Den nya duon står sig ändå väl mot RTX 2060 och RTX 2060 Super prestandamässigt, men saknar i nuläget stöd för ray tracing. Hur viktig den funktionen är i dagsläget är upp till var och en att avgöra.

Radeon_Navi-11.jpg

AMD avslöjade priserna för Navi-korten ganska tidigt under E3 2019, något som gav Nvidia gott om tid för att möta det priset med den nya Super-serien. Med AMD:s ursprungliga priser var Radeon RX 5700 XT och RX 5700 minst sagt svårbedömda grafikkort och några utmärkelser var inte givna, då prislapparna sattes innan Nvidia förändrade spelplanen.

I sista sekunden väljer AMD att sänka priserna för de Navi-baserade grafikkorten rätt kraftigt, vilket satte båda modeller i nytt ljus. Frågan är om detta var AMD:s plan från allra första början, eller om bolaget kände sig tvungna till prisändringen när de såg vad Nvidia gjorde med Super-korten.

Till syvende och sist påminner den här lanseringen om många tidigare från AMD. De levererar prestanda och energieffektivitet i linje med konkurrenten ett par år senare, och lockar med budskapet om att vara prisvärda. AMD stärker sin svaga position på grafikkortsmarknaden idag med grafikfamiljen Navi och gör tillräckligt för att fortsätta vara relevant i den övre mellanklassen.

Det ska också understrykas att Radeon DNA (RDNA) är en ny arkitektur som levererar den största tekniska förändringen sedan Graphics Core Next (GCN) introducerades för över sju år sedan. Det blir en intressant resa att följa och om AMD med RDNA på sikt åter kan ta upp kampen med Nvidia om prestandatronen.

AMD Radeon RX 5700 XT

Radeon_Navi-6.jpg

Även om det inte är fullstora Navi som lanseras idag står Radeon RX 5700 XT som toppmodellen för serien i dagsläget, som har fått en ny rival med Geforce RTX 2060 Super. Prismässigt hamnar RX 5700 XT på 4 790 kronor vilket är endast en hundralapp över Nvidias rekommenderade pris. Samtidigt levererar AMD i snitt närmare 10 procent högre prestanda.

Ska man se till helheten för referenskortet är AMD:s inte lika övertygande som konkurrenten och det är dessa kort som kommer hålla det rekommenderade priset för respektive modell. En referenskylare med lägre ljudnivåer och temperaturer hade gjort Radeon RX 5700 XT till ett mycket bättre val.

För att summera är Radeon RX 5700 XT ett bra val i klassen, med god prestanda och godkänd energieffektivitet. Den som inte har bråttom rekommenderas däremot att invänta partnertillverkade modeller med bättre kyllösningar.

AMD Radeon RX 5700 XT levererar bra spelprestanda till ett väldigt intressant pris.

Fördelar

  • Bra spelprestanda för klassen

  • Konkurrenskraftigt pris

  • Godkänd effektivitet

  • PCI Express 4.0

Nackdelar

  • Liten överklockningsmarginal

  • Ingen semipassiv fläktkurva

  • Högljudd vid belastning

Pris vid publicering: 4 790 kronor inklusive moms

AMD Radeon RX 5700

Radeon_Navi-15.jpg

Den mindre modellen Radeon RX 5700 positionerar sig bättre på marknaden än storebror RX 5700 XT och kan ses som den mer intressanta av duon. Modellen är tänkt att konkurrera mot Geforce RTX 2060, men presterar trots detta i linje med Super-varianten. Detta samtidigt som det rekommenderade priset är 4 190 kronor, en femhundring under RTX 2060 Super.

Samtidigt blir det tydligt att Navi och arkitekturen Radeon DNA, åtminstone nu inledningsvis, är optimerad för lägre klockfrekvenser. Det märks inte minst med RX 5700 som på riktigt kan konkurrera mot Nvidia ur avseendet energieffektivitet, det vill säga prestandan i förhållande till strömförbrukningen.

Det som hindrar oss från att ge ett högre betyg är kyllösningen, som utöver skalet är identiskt med Radeon RX 5700 XT. Om partnertillverkare lyckas hålla den här prispunkten eller bara strax däröver och leverera en bättre kyllösning, så har AMD ett vasst alternativ på marknaden.

AMD Radeon RX 5700 är ett utmärkt val för prisklassen, men faller på kylaren.

Fördelar

  • Bra spelprestanda för klassen

  • Intressant prispunkt

  • Bra effektivitet

  • PCI Express 4.0

Nackdelar

  • Begränsade överklockningsmarginal

  • Ingen semipassiv fläktkurva

  • Högljudd vid belastning

Pris vid publicering: 4 190 kronor inklusive moms