Överklockning och lägre spänning

Överklockning kan i många fall ge en tillräcklig prestandaökning för att ge en mer behaglig bildfrekvens i spel, till kostnad av högre effektförbrukning. Det finns andra sätt att få ut mer prestanda än att höja klockfrekvenserna på dagens kort, nämligen att sänka spänningen för korten som gör att grafikprocessorn kan hålla högre klockfrekvenser.

5700XT_OC_core.PNG

Mjukvaran som används är AMD Wattman som är inbyggd i Radeon Software. Först ut provade redaktionen att dra ned spänningen på grafikprocessorn som i referensutförande låg på 1 193 mV (1,193 V), men kunde dras ned till jämna 1 100 mV (1,1 V) vid samma klockfrekvens. Detta gäller såklart för redaktionens testexemplar och kan skilja en del från modell till modell.

AMD flaggade tidigt över överklockningen för Navi-korten, som hade lite bekymmer med första drivrutinen som levererades. Bolaget skickade en ny drivrutin för bara någon dag sedan för överklockningen som ska fungera bättre, men redaktionen har inte hunnits testa med den ännu. Redaktionen kan återkomma med resultat med den nya i hopp om förbättringar.

5700XT_OC_Mem.gif

Först ut vid överklockningen är Radeon RX 5700X, där vi lyckas skruva upp den maximala turbofrekvensen till 2 112 MHz, drygt 11 procent högre än referensvärdet 1 905 MHz. Minnesfrekvensen ser en mindre förbättring runt 4 procent som innebär en hastighet runt 14 576 MHz. Nämnvärt är att strömbudgeten ökas till sitt maximala värde på 150 procent.

För Radeon RX 5700 blev det bara en ökning på 100 MHz för grafikkretsen, efter det tog det stopp i Ryzen Wattman. Det resulterar i en maximal turbofrekvens på 1 825 MHz. För minnet blev det samma frekvenser som storebror RX 5700X runt 14 576 MHz, då allt slutligen blev stabilt.

Med resultaten från Fire Strike i handen blir det en blygsam två procent prestandaförbättring i grafikpoäng med lägre spänning på RX 5700 XT, men det faktum att det blir en prestandaförbättring är ändå uppmuntrande. När klockfrekvenserna och minnesfrekvensen vrids upp klättrar Radeon RX 5700 XT i listan och ser en prestandaförbättring runt sju procent för grafikpoängen.

Längre ned klättrar den överklockade Radeon RX 5700 förbi MSI RTX 2070 Armor med dryga åtta procent i grafikpoäng, samt fem procent i prestandaökning från referensutförandet.

Intressant nog hamnar Radeon RX 5700 XT med lägre spänning och överklockning på liknande nivåer i speltitlarna. Något som sticker ut är Total War: Warhammer 2 där Radeon RX 5700 XT överklockad tjänar drygt 16 procent i prestanda, medan det med lägre spänning bara kammar hem ett fåtal bildrutor extra.

Den mindre modellen Radeon RX 5700 kammar hem drygt fem bildrutor extra beroende på titel med grafikkortet i överklockat läge.

Med effektsiffrorna sammanfattade syns det enorma skillnader för Radeon RX 5700 XT, som överklockad drar drygt 23 procent mer än i referensutförande. Undervoltad drar grafikkortet något mindre, samtidigt som det också presterar något bättre – i vissa fall lika bra som överklockad – i spel.

På andra sidan listan återfinns Radeon RX 5700 i överklockat läge. Modellen drar drygt tio procent eller 30 W högre än grafikkortet i standardfrekvens, vilket ändå får ses okej i relation till den extra prestanda grafikkortet får ut överklockat.