Sharp PC-4500 på kontoret – het bärbar dator anno 1987

Oftast är det nya grejer som ramlar in på kontoret, men i bland står det överraskningar i hallen. Som en bärbar dator från Sharp, tillverkad 1987.

Denna bärbara läckerbit var för sin tid ett imponerande stycke portabelt teknikunder. Japanska Sharp introducerade datorn under Comdex Spring 1987. Datorn drevs av processorn Nec V40 som tuffade på i 7,16 MHz. Processorn var PC-kompatibel tack vare att processorn var kompatibel med Intel i80188, men kompatibiliteten beskrevs då som godkänd med vissa bekymmer.

Olika modeller gjordes tillgängliga, där vissa utrustades med dubbla Floppy-diskenheter medan andra fick en Floppy-enhet och en 20 MB stor hårddisk. Datorn startade endast om det fanns en version av Sharps egna variant av MS-DOS. Den monokroma LCD-skärmen var till och med bakgrundsbelyst i vissa modeller.

Det är sällan vi får chansen att återblicka till teknik från en tid då majoriteten av redaktionen bara var barn. Användningsområden är tämligen begränsade idag, men det hindrar inte oss från att dra en nostalgins suck när vi lägger vantarna på den här gamla godingen.

Komponent

Sharp PC-4502

Processor

NEC V40, 7,16 MHz (i80188-kompatibel)

Minne

384 kB

Bildskärm

Monokrom LCD (CGA-kompatibel)

Lagring

2× 2,5" diskettstationer

Lansering

Oktober 1987

Har du ägt en Sharp PC-4500? Har du förslag på vad vi ska göra med datorn? Berätta i kommentarerna!