Sammanfattning

På sätt och vis är det svårt att sätta ett omdöme på Nvidia nya Super-duo. Faktum är nämligen att korten egentligen inte är speciellt nya alls – det handlar om fintrimmade och prestandajusterade modeller med redan befintliga grafikkretsar. En rimlig och väntad utveckling med andra ord, i takt med att Nvidia får koll på tillverkningen av familjen Turing och fler fungerande kretsar lämnar fabrikerna.

Med det sagt handlar det inte om några dåliga grafikkort, utan snarare tvärtom. Både Geforce RTX 2070 Super och RTX 2060 Super tar tydliga kliv förbi respektive föregångare, utan att effektåtgången springer iväg. I runda slängar 15 procent upp är verkligen inte fy skam, och speciellt då för RTX 2070 Super som går in på samma prispunkt som RTX 2070.

DSC09749.jpg

Den snabbare varianten lägger sig på samma nivå som forna flaggskeppet GTX 1080 Ti, samtidigt som RTX 2060 Super mer eller mindre presterar som ett RTX 2070. Det är med andra ord helt logiskt att både RTX 2070 och RTX 2080 utgår, då de nya korten prestandamässigt ligger i samma område.

I övrigt finns egentligen inte mycket att säga. Som tidigare konstaterat, Super-serien handlar om finputsningar av nuvarande modeller, där inget heller pekar mot att kommande RTX 2080 Super ska bryta trenden. Bra grafikkort blir bättre helt enkelt, och samtidigt något av ett sömnpiller för entusiaster som redan idag sitter på grafikhårdvara i det övre segmentet.

I slutändan är lanseringen av Super-korten ett tydligt drag från Nvidias sida att hinna in före AMD och stänga dörren för företagets kommande grafikkort i Radeon RX 5700-serien med arkitekturen Radeon DNA / Navi. Huruvida de lyckas med detta återstår att se, men då säljstarten för de nya Nvidia-korten är den 9 juli kan man gott vänta till slutet av veckan då alla siffrorna ligger på bordet.

Nvidia Geforce RTX 2070 Super

DSC09746.jpg

Kretsmässigt tar nya RTX 2070 Super klivet upp till TU104 som bland annat sitter i RTX 2080. Detta är extra uppenbart på kylaren och kretskortet som, bortsett från en sjua och högblank yta, är identisk med RTX 2080 FE. Prestandamässigt hamnar nykomlingen strax under föregående GTX 1080 Ti i redaktionens egna tester men med ett betydligt mer intressant pris.

Med lanseringen av Super-korten har Nvidia valt att slopa prispremien för Founders Edition-korten och sätter därmed bara ett rekommenderat pris, vilket i det här fallet landar på 5 849 kronor. Huruvida tredjepartskorten kommer hålla det priset får tiden avgöra men för referenskortet från Nvidia är det ett utmärkt kort för en vettig prislapp.

Nvidia Geforce RTX 2070 Super erbjuder utmärkt spelprestanda för en vettig prislapp

Fördelar

  • Utmärkt spelprestanda

  • Kompetent referenskylare

  • Bra överklockningspotential

  • Bra effektivitet ...

Nackdelar

  • ... som dock är oförändrad från Pascal

  • Ingen fabriksöverklockning

  • Ingen semi-passiv fläktkurva

Pris vid publicering: 5 849 kronor inklusive moms

Nvidia Geforce RTX 2060 Super

DSC09745.jpg

Nvidia Geforce RTX 2060 Super stannar kvar med TU106 och får istället dra nytta av bland annat extra uppsättning CUDA-kärnor och ser en prestandaökning runtomkring 14 procent med allt sammanslaget. Det är strax under ett RTX 2070 i prestanda men till ett betydligt lägre pris, om än högre än för RTX 2060.

Tidigare Geforce RTX 2060 FE var i redaktionens ögon ett utmärkt köp för runt 4 000 kronor där nykomlingen fortsätter med den trenden för ett pris runt 4 699 kronor. Nvidias egen referenskylare har förvisso svårt att mäta sig med tredjepartskorten, men gör ett tillräckligt bra jobb för ett väldigt intressant pris.

Nvidia Geforce RTX 2060 Super är ett utmärkt grafikkort med mycket bra prestanda och hög energieffektivitet

Fördelar

  • Mycket bra spelprestanda

  • Kompetent referenskylare

  • Bra överklockningspotential

  • Mycket bra effektivitet

Nackdelar

  • Ingen fabriksöverklockning

  • Ingen semi-passiv fläktkurva

Pris vid publicering: 4 699 kronor inklusive moms

Säljstart för Geforce RTX 2070 Super och RTX 2060 Super är tisdagen den 9 juli.