För två år sedan introducerades kemikalieskatten, som är tänkt att fungera som ett ekonomiskt styrmedel för minskad användning av farliga kemikalier med brom-, klor- och fosforföreningar i elektronik. Kritiker menar att skatten är verkningslös, slår hårt mot svenskt näringsliv och att regeringen istället borde driva på för ändrad lagstiftning på EU-nivå.

Trots att regeringen anser det vara för tidigt att utvärdera skattens effekter går de nu vidare med en höjning av skatten. I regeringens vårändringsbudget för 2019 som nu klubbats av riksdagen höjs taket med 34,6 procent per vara, det vill säga en höjning från 327 till 440 kronor exklusive moms (550 kronor inklusive moms).

Den nya kemikalieskatten i siffror

Den höjda kemikalieskatten appliceras på samma sätt som tidigare och det är således vikten som avgör. För hemelektronik som datorer, skärmar, mobiltelefoner, surfplattor, TV-apparater och spelkonsoler är höjningen från 122 till 160 kronor per kilogram; för vitvaror som kylar, frysar, diskmaskiner, dammsugare och dylikt är den nya nivån 11 kronor – 37,5 procent upp från tidigare 8 kronor per kilogram.

För att slå i taket behöver således en produkt under kategorin hemelektronik väga åtminstone 2,75 kilogram, vilket gör att påslaget på exempelvis en dyr mobiltelefon är försumbar medan en spelkonsol kan bli märkbart dyrare. För produkter som faller under vitvaror slår de alltså i taket 440 kronor inklusive moms när de väger åtminstone 40 kilogram.

Nämnvärt är att återförsäljare kan dra av 50 eller 90 procent av skatten, förutsatt att produkten innehåller tillräckligt låga nivåer av brom-, klor- och fosforföreningar. Det är dock inte möjligt att helt befria en produkt från kemikalieskatten.

Höjningen är en del i regeringens och samarbetspartiernas mål om så kallad grön skatteväxling och ingår i Januariavtalet (JA). I praktiken innebär det att partierna bakom uppgörelsen avser sänka skatten på arbete med 15 miljarder och göra en motsvarande höjning på miljöområdet.

Den höjda kemikalieskatten träder i kraft den 1 augusti 2019.

Fotnot: Kemikalieskatten appliceras inte på datorkomponenter

Läs mer om Kemikalieskatten: