Kopparrör

Typer av kopparrör

192111.jpeg

Bild på Steam Machine med råa kopparrör av @kirayatail

170849.jpeg

Ett av mina första byggen Odyssey med kromade kopparrör.

Kopparrör syns oftast i två olika utföranden: Rå, obehandlad koppar samt förkromad koppar. Sett till kylningskapacitet påverkar valet av kopparrör föga, utan det handlar mest om vilken stil man är ute efter.

Förkromade (eller förnicklade) rör köps oftast färdigbehandlade, men det går även att böja råa kopparrör och förkroma i efterhand. Genom att förkroma rören i efterhand går det att undvika flagor och repor som kan uppkomma i böjning av rören. Att förkroma i efterhand innebär dock extra krångel och en extra kostnad, så detta är inte så vanligt förekommande.

Glödgade eller halvhårda rör

Vid inköp av kopparrör finns det två olika typer att hålla koll på; glödgade och halvhårda. Det finns både fördelar och nackdelar med vardera, så det gäller att anpassa dessa för ändamålet.

Glödgade rör är mer flexibla och kräver mindre kraft att böja. Det krävs inte lika mycket hävarm för att få till böjar och därför är dessa att föredra när det ska göras flera böjar på samma rör. Nackdelen är att glödgade rör kan vara svåra att få helt raka.

170851.jpeg

Böjar med glödgade rör.

Halvhårda rör är precis som det låter, mer styva och svårare att böja. Halvhårda rör passar perfekt för enklare böjar, såsom 90- och 45-graders rör. Vid användning av vinklade anslutningar, istället för böjda rör, går det bra att använda halvhårda också.

191489.jpeg

Halvhårda rör i kombination med vinklade adaptrar och anslutningar.

Beroende på vilken stil man föredrar kan det vara en god idé att kombinera båda typerna i sitt bygge. Dessa går även att köpa på samma sätt utan kromad yta.