Kompatibilitet och framtiden för AM4

Förutom AMD:s prestandalöften har många entusiaster hyllat att de stannar kvar vid sockel AM4 och därmed behåller kompatibilitet med äldre moderkort. Vad som gäller här är långtifrån enkelt och det är viktigt att tänka på vilken processor som paras ihop med vilket moderkort.

Zen2-AM4.jpg

Först och främst garanterar AMD kompatibilitet för Ryzen 3000-serien med äldre moderkort baserade på styrkretsarna X470 och B450. För den som redan äger ett moderkort krävs en uppdatering av BIOS/UEFI, medan de som köper ett nytt i butik ska leta efter dekalen "AMD Ryzen Desktop 3000 Ready".

Sett till X370 och B350 så finns ett inofficiellt stöd, där AMD valt att inte lämna några garantier. Det står dock moderkortstillverkare fritt att släppa BIOS/UEFI för dessa som ger stöd för Ryzen 3000 och det har de flesta gjort med i princip alla sina modeller. Styrkretsen A320 är helt utan stöd för Ryzen 3000.

Här är det också viktigt att tänka på att den lägsta gemensamma nämnaren avgör huruvida PCI Express 4.0 finns tillgängligt. Sätter du en Ryzen 3000 i ett moderkort med X470, B450, X370 eller B350 stryps hastigheten på samtliga kanaler till version 3.0.

Medan det inte finns någon större poäng i det så finns möjligheten att installera en äldre processor i ett moderkort med styrkretsen X570. Det här gäller dock enbart Ryzen 2000-serien, den som sitter på en Ryzen 1000-processor kan inte använda denna med ett X570-moderkort.

I ett läge där en äldre processor används på ett X570-moderkort begränsas den översta PCI Express- och M.2-anslutningen till PCI Express 3.0. Likaså gäller kommunikationen mot styrkretsen X570. I klartext halveras därför bandbredden mellan Ryzen 2000 och X570.

De kanaler som går från själva styrkretsen är dock fortsatt PCI Express 4.0 och kan användas för riktigt snabba SSD-enheter. Brasklappen är just den halverade bandbredden mellan styrkretsen och processorn, något som i vissa scenarion kan komma att bli en rejäl flaskhals.

Avslutningsvis så släpper AMD Ryzen 3000-processorer med upp till 16 kärnor, som följaktligen drar en hel del ström och ställer högre krav på moderkortens spänningsdelar (VRM) än tidigare generationer. För den som vill grotta ned sig i detta har @tellus82 gjort en guide i forumet.

Sockel AM4 lever vidare minst en generation till

När Ryzen 1000-serien lanserades var löftet med sockel AM4 framtidssäkerhet. Bolaget talade då öppet om att de redan var begränsade med sockeln då de inte hade möjlighet att lägga till ytterligare funktionalitet, som fler USB, SATA eller PCI Express-kanaler.

Tom_Ley-Next_Horizon_Gaming-Physical_Design_06092019-2.jpg

Utöver detta talade bolagets representanter om att vissa teknikskiften skulle kunna tvinga fram en helt ny plattform. En sak som bolagets representanter då menade skulle kunna göra detta var PCI Express 4.0, något AMD ändå lyckats lösa genom ett markant bättre substrat än tidigare.

Med dagens lansering har det gått lite mer än två år och nu talar AMD öppet om att sockel AM4 är på väg mot vägs ände. Exakt när det blir ny sockel och därmed även bruten bakåtkompatibilitet vill de inte svara på, men det antyddes om att även nästkommande generation med arkitekturen Zen 3 kommer fungera med sockel AM4 och befintliga moderkort.

Något mer definitivt som kommer kräva en förändring är en ny minnesstandard. Dagens DDR4 är inne på sitt sjätte år och JEDEC har spikat DDR5. Även om AMD skulle klara av att forcera in detta på liknande sätt som PCI Express 4.0 har dagens moderkort DDR4-anslutningar.

Hur länge till sockel AM4 lever vidare återstår såldes att se, men en kvalificerad gissning från redaktionen är att det blir något nytt med Zen 4. Den arkitekturen är dock inte beräknad för lansering förrän tidigast år 2021.

Efter Zen 2 kommer Zen 3

Sedan introduktionen av Zen har AMD oblygt talat om framtida generationer. Nästa steg kom år 2018 med Zen+, som gick från Globalfoundries 14 nanometer till högre presterande 12 nanometer utan några egentligen designförändringar. Med Zen 2 introducerar AMD de första stora förändringarna i Zen.

Mark_Papermaster-Next_Horizon_Gaming-Architecture_06092019-18.jpg

Officiellt står inga nya "plus-arkitekturer" på menyn, utan det handlar om nya arkitekturer och inte uppfräschningar likt Zen+. Till år 2020 planerar AMD släppa Zen 3 som ska tillverkas på andra generationens 7-nanometersteknik (7nm+) med EUV-teknik. Vem tillverkaren är går de inte på, men sannolikt handlar det om TSMC som vid den här tiden nästa år haft tekniken i produktion under ett år.

Mot slutet av förra året uttalade sig AMD:s teknikchef Mark Papermaster om att 7nm+ främst kommer ge Zen 3 ytterligare förbättrad energieffektivitet ställt mot Zen 2. När det kom till klockfrekvenser menade han på att skillnaderna skulle bli "blygsamma".

Därefter kommer Zen 4 och för denna finns varken tidsram eller uppgifter kring vilken tillverkningsteknik det handlar om. Detsamma gäller Zen 5, som AMD:s chefsarkitekt Mike Clark tidigare avslöjat. Det är dock häromkring vi kan vänta oss att AMD tar steget ned till 5 nanometer.