CCX-kluster och Infinity Fabric 2

Med Zen introducerade AMD något de kallar ett CPU Complex (CCX), som huserar fyra kärnor och L3-cacheminne. Ett CCX ses som en färdig byggsten, som kan implementeras relativt enkelt i nya kretsdesigner. AMD fortsätter med detta även med Zen 2.

Mark_Papermaster-Next_Horizon_Gaming-Architecture_06092019-12.jpg

Likt tidigare består varje CCX-kluster av fyra kärnor vilka kommunicerar med varandra över ett tillhörande L3-cacheminne, som med Zen 2 kliver upp till 16 MB. En annan sak som är sig likt är att L3-cacheminne körs i samma klockfrekvens som den kärna som just då är högst klockad i ett CCX-kluster och att hela mängden är uppdelar i fyra block, nu 4 MB vardera, vilka individuellt kan stängas av för att spara ström.

Processor med fler än fyra kärnor kräver således flera CCX-kluster och dessa kommunicerar över kommunikationslagret Infinity Fabric. I och med Ryzen 3000-serien introduceras generation två av Infinity Fabric, som också genomgått stora förändringar jämfört mot tidigare.

Mike_Clark-Next_Horizon_Gaming-CPU_Architecture_06092019-20.jpg

Den största förändringen är en dubblerad bussbredd från 256 till 512 bitar, vilket kommer till direkt följd av PCI Express 4.0 som dubblerar bandbredden jämfört mot version 3.0. Samtidigt talat AMD om högre energieffektivitet, med 27 procent lägre strömförbrukning per bit data som rör sig genom Infinity Fabric.

Infinity Fabric körs i samma klockfrekvens som primärminnet, vilket gör att kommunikationen mellan olika CCX-kluster och kretsar ökar vid överklockning av DDR4-minnet. Med nya Infinity Fabric tillkommer en spärr som slås på när DDR4-minnet överklockas över 3 600 MHz vilken begränsar den maximala hastigheten för kommunikationsbussen till 1 800 MHz.

Fördelen med den nya dividern som AMD ser det är möjligheten att nå riktigt höga minnesfrekvenser över 5 000 MHz. Rekommendationen för vardaglig användning är dock från AMD:s sida att inte gå högre än 3 600 MHz och att där istället satsa på pressade timings, då halveringen i hastighet för Infinity Fabric ökar de interna latenserna rejält och i många fall ger märkbart sämre prestanda.