Test: Minnesskalning i spel

Minneshastigheter, och svårigheter att nå höga nivåer, har varit en het potatis sedan AMD lanserade första generationens Ryzen-processorer våren år 2017. Läget har dock blivit successivt bättre, inte minst i och med introduktionen av Ryzen 2000 förra året samt att moderkortstillverkarna fått tydligare direktiv hur de ska designa minnesbanorna på senare modeller i X470- och B450-familjen.

Med Ryzen 3000 introducerar AMD en helt ny minneskontroller i processorerna, vilken ska vara betydligt mer mottaglig för högre minnesfrekvenser. Enligt företaget själva ska minnespaket med hastigheter upp emot 4 200 MHz fungera i merparten av fallen, medan många minnestillverkare lyckats uppnå hastigheter över 5 000 MHz i labbtester ihop med Ryzen 3000.

Höga minneshastigheter kommer dock inte utan kompromisser ihop med Ryzen 3000. Så som processorn är uppbyggd är kommunikationsbussen Infinity Fabric samt minneskontrollerns frekvenser bundna till minneshastigheten. Detta innebär att ett system som kör minnena i 3 600 MHz kommer att ha en Infinity Fabric- samt minneskontrollerfrekvens på 1 800 MHz.

Denna sammanlänkning sker dock endast upp till en minneshastighet på 3 600 MHz. Därefter kommer systemet att automatiskt låsa Infinity Fabric-bussen till 1 800 MHz samt halvera minneskontrollerns hastighet ställt mot minneshastigheten.

I praktiken innebär detta att ett system med minnen körandes i exempelvis 3 800 MHz fortsättningsvis kommer att köra Infinity Fabric-bussen i 1 800 MHz medan minneskontrollerns hastighet halveras till 900 MHz. Nämnvärt är att det finns möjligheter att koppla bort halveringen av minneskontrollerns hastighet, men att man då kan springa på stabilitetsproblem vid högre minneshastigheter.

På denna sida tänkte vi redovisa prestandamätningar i spel vid olika minneshastigheter, samt hur denna prestanda påverkas när man överskrider minneshastigheter som gör att minneskontrollerns hastighet halveras.

För testet används minnespaketet G.Skill Trident Z Royal som är specificerat till 3 600 MHz vid latenserna 16-16-16-36. Vi använder oss av samma latenser för samtliga minneshastigheter i testerna, inklusive när vi överskrider modulernas specifikation och kör dem i 3 800 MHz. Processorn i testet är Ryzen 7 3700X.

Som synes i Battlefield V mår Ryzen 3000 bra av snabbare minnen vid scenarion där processorn agerar flaskhals. Det är en ganska jämn och fin prestandastege som presenteras hela vägen upp till 3 200 MHz, där den sedan avtar något när vi når högsta uppmätta bildfrekvensen vid en minneshastighet på 3 600 MHz.

När vi skruvar upp minnet till 3 800 MHz halveras hastigheten på minneskontrollern, vilket ökar latenserna och resulterar i reducerad prestanda. Som synes ligger den genomsnittliga bildfrekvensen på ungefär samma nivå som när vi kör minnena i 3 200 MHz.

Historien upprepar sig även i Total War: Three Kingdoms. Här syns en fin och jämn prestandaökning när minneshastigheten skruvas upp hela vägen till toppnoteringen vid 3 600 MHz. Vid 3 800 MHz medför den halverade hastigheten på minneskontrollern prestandastraff, vilket återigen placerar resultaten i samma region som 3 200 MHz.

Sist men inte minst har vi Far Cry: New Dawn och ännu en gång syns liknande resultat. Bildfrekvensen ökar successivt med den höjda minneshastigheten och toppar ut vid 3 600 MHz. Vid 3 800 MHz ger den halverade hastigheten på minneskontrollern reducerad prestanda vilken är jämförbar med att köra minnena i 3 200 MHz.