Test: Klockfrekvens över tid

För att få ut så mycket prestanda som möjligt ur kretsar förlitar sig tillverkare i allt högre utsträckning på turbofunktioner, som opportunistiskt höjer klockfrekvenserna över basfrekvensen. Det handlar om algoritmer som ständigt mäter av spänning, temperaturer och strömförbrukning, och utifrån detta tar ett beslut om det finns utrymme att skruva upp klockfrekvenserna ytterligare.

Med Ryzen 1000-serien introducerade AMD sin teknik för ändamålet. Namnet på denna är Precision Boost och fick sällskap av förlängningen Extended Frequency Range (XFR), som med en bättre kylare än den medföljande kunde pressa upp frekvenserna en bit över det officiella värdet för turbofrekvens.

Problemet med XFR är att det inte helt tydligt vad som skiljer det rent tekniskt från Precision Boost. Med Ryzen 3000-serien introduceras Precision Boost 2 och i samband med detta väljer AMD också att sluta kommunicera XFR som funktion, då detta nu uppgår i Precision Boost 2.

Likt tidigare har Precision Boost 2 bara ett frekvensvärde. I fallet Ryzen 9 3900X handlar det om 4,6 GHz med en basfrekvens på 3,8 GHz. Det finns således ingen "turbo med alla kärnor" eller "turbo med en kärna", utan processorn kommer alltid eftersträva att köras så snabbt som möjligt – dock som högst 4,6 GHz.

Precision Boost 2 har med Zen 2 blivit bättre på att ta tillvara på när det finns utrymme att kliva upp i klockfrekvens. Som en direkt följd av detta är låga temperaturer mer värda att eftersträva än med någon tidigare processorserie, åtminstone om det är högsta möjliga prestanda som hägrar.

Enligt AMD:s egna mätvärden får Ryzen 9 3900X med kylaren Wraith Prism och rumstemperatur på 32 grader 6 842 poäng i Cinebench R20. Samma kylare men med 20 grader i rummet ger 6 999 poäng eller 2,3 procent högre. Samma rumstemperatur men med Noctuas stora tvåtornskylare NH-D15S kliver poängen upp till 7 248 poäng eller 3,6 procent över Wraith Prism-kylaren.

Vi kommer att gå igenom prestanda med olika kylare på nästkommande sida, men här tänkte vi istället fokusera på vilka klockfrekvenser man faktiskt kan förvänta sig att få ut ur de både Ryzen 3000-modellerna under dels tung belastning av en populär videokodare samt under spelande med kylaren Noctua NH-U14S.

Vi inleder med Ryzen 7 3700X som har ett specificerat frekvensspann mellan 3,6 och 4,4 GHz. Under tung flertrådade belastning av Handbrake över samtliga kärnor ser vi hur klockfrekvensen fladdrar något, men generellt sett ligger den strax över 4 GHz-strecket med några avstickare upp till 4,1 GHz.

När vi växlar över till en typisk spellast i form av Battlefield V kan Ryzen 7 3700X hålla märkbart högre klockfrekvenser. Som synes är det lite mindre fladdrigt i grafen när processorn inte belastas fullt ut på alla kärnor och klockfrekvensen ligger här nu istället strax ovanför 4,2 GHz.

Vi går vidare till tolvkärniga Ryzen 9 3900X, som har ett klockfrekvensspann mellan 3,8 och 4,6 GHz, och applicerar samma videokodningslast igen med Handbrake i bakgrunden. Klockfrekvenserna ligger här något högre än hos lillebror Ryzen 7 3700X och placerar sig generellt runt 4,1 GHz-strecket med några avstickare upp till 4,2 GHz samt några enstaka dippar ner till 4 GHz.

Precis som hos Ryzen 7 3700X kan Ryzen 9 3900X hålla en generellt högre klockfrekvens under lättare flertrådade laster som exempelvis spelande med Battlefield V. Vid detta spelscenario ligger klockfrekvenserna generellt sett strax över 4,2 GHz samtidigt som frekvenskurvan är betydligt jämnare.