Genomgång av anslutningar för lagring – från SATA till PCI Express och M.2

Vad som skiljer en anslutning mot ett gränssnitt är inte självklart, men viktigt att veta vid köp av en SSD. I denna guide går vi igenom skillnaderna och vad du ska tänka på vid köp.

7. Sammanfattning

Då har det blivit dags att knyta ihop säcken och avslutar med att kort ge dig våra bästa råd. Först och främst; tänk på vad du använder datorn till och börja dina kriterier från detta. Det finns ingen anledning att köpa en Formel 1 för att handla mat. Om du jobbar med vanliga Office-program, surfar, ser på film och liknande, så räcker en SATA-ansluten enhet gott och väl.

Om du är i behov av extrem prestanda och vet varför eller helt enkelt vill ha det bästa, då är det en NVM Express-baserad enhet som gäller. Innan köp rekommenderar vi att du tittar noga på specifikationerna, då många SSD-enheters prestanda begränsas vid lägre kapaciteter. Det brukar krävas att gå upp till 1 TB för att nå en SSD-series maximala hastighet medan 512 GB brukar komma nära. Vid lägre volymer kan du räkna med kraftigt begränsad prestanda.

Ett generellt råd är att SSD alltid är rätt val, oavsett om du använder den som din primära enhet med operativsystemet installera eller som ett cacheminne till en mekaniska hårddisk. Att gå från mekanisk lagring till en SSD är den enskilt största uppgraderingen du kan göra för att få bättre upplevd prestanda och respons.

En viktig och avslutande punkt vi inte berör här, men som kan underlätta ditt SSD-ägande, är att titta på typen av mjukvara som medföljare. Samsung har som exempel sin mjukvarusvit Magician, som hjälper till att övervaka enhetens hälsa, uppdatera dess firmware och mycket mer.