Genomgång av anslutningar för lagring – från SATA till PCI Express och M.2

Vad som skiljer en anslutning mot ett gränssnitt är inte självklart, men viktigt att veta vid köp av en SSD. I denna guide går vi igenom skillnaderna och vad du ska tänka på vid köp.

6. Hur vet jag vad som är rätt för mig?

Svaret på detta är inte alltid helt självklart. Det finns så klart grundläggande krav, som att tilltänkt anslutning ska finnas på moderkortet samt att du har tillräckligt med PCI Express-kanaler. Sedan finns ytterligare ett par aspekter. Om du inte har en obegränsad plånbok avgör priset. NVM Express-baserade modeller är generellt dyrare än SATA. Om den extra prestandan är värt det kan endast du själv avgöra.

En annan aspekt som inte skiljer mellan gränssnitt och anslutning, men som ändå bör vägas in enhetens hållbarhet över tid. Här spelar olika minnestekniker in, där MLC klarar av fler skrivningar än TLC, som i sin tur kan skriva mer till sina minnesceller än QLC. Relaterat till detta är också vilken garanti tillverkaren i fråga ger på sin enhet.

5035391.jpg

Något som däremot till stor del är kopplat till gränssnittet och som har inverkan vid valet av enhet är värmeutvecklingen. Med högre hastigheter blir även värmeutvecklingen betydligt större. Har du en mindre enhet som en bärbar dator, en liten Intel NUC, eller andra datorer där utrymmet runt M.2-platsen är begränsad kan det vara värt att titta på en SATA/AHCI-baserad modell. Risken är annars att du inte kan dra nytta i din dyra investering av en NVM Express-enhet, då dess prestanda ständigt dyker till följd av överhettning.

En annan mer generell tanke baseras på hur du bestyckar din dator i övrigt. Om du redan har eller planerar att använda mekaniska hårddiskar med hög kapacitet så kan en SSD med fördel används som en typ av "cache" mot dessa. Då räcker normalt prestandan från en SATA-baserad modell.

Ett annat scenario är att du har en bärbar dator med en mekanisk hårddisk. Många gånger kan denna bytas ut eller så finns en ledig mSATA- eller M.2-anslutning där du kan installera en SSD-enhet. Förutom bättre prestanda vid i princip allt du gör kan detta ge både lägre värmeutveckling och längre batteritid.

När det gäller vilka typer av anslutningar på ditt moderkort eller bärbara dator har och var dessa är placerade, brukar det enklaste vara att konsultera manualen. För moderkort placeras generellt M.2-anslutningarna ovanför eller mellan de vanliga PCI Express-platserna, medan SATA- och U.2-portarna är placerade på den högre långsidan.

Sist men inte minst vill vi tillägga att det även finns SSD-enheter som ansluts på de vanliga PCI Express-anslutningarna. Fördelen med dessa är att det finns modeller med upp till 8 eller 16 kanaler. Dessa lösningar är dock extremt dyra och kan anses utom räckhåll för de allra flesta.