Genomgång av anslutningar för lagring – från SATA till PCI Express och M.2

Vad som skiljer en anslutning mot ett gränssnitt är inte självklart, men viktigt att veta vid köp av en SSD. I denna guide går vi igenom skillnaderna och vad du ska tänka på vid köp.

1. Inledning

Alla datorer behöver någon form av lagring för att fungera. Lagring används både till att installera operativsystem, program och för att lagra de filer vi skapar. Oavsett val av lagringsenhet, hårddisk eller SSD, kan dessa anslutas på olika vis till själva systemet. Normalt kallas den kopplingen ett gränssnitt.

Under åren har flera olika gränssnitt förekommit, men sedan ett par år tillbaka är det primärt två som dominerar marknaden: SATA/AHCI och M.2. Ska vi sedan vara riktiga noggranna är det senare inte ett riktigt gränssnitt, utan en mer av en formfaktor med möjligheten att använda olika gränssnitt – däribland NVM Express.

SATA och M.2 kan delas in i olika underkategorier och delvis även kombineras. Till detta förekommer dessutom en tredje anslutningstyp kallad U.2 som nu ser ut att vara på väg mot en nyrenässans. Varje lösning har sedan egna egenskaper som på flera sätt skiljer de olika modellerna från varandra.

Syftet med denna artikel är att förklara skillnaderna mellan anslutningar och gränssnitt, men också att reda ut vilken lösning som är bäst lämpad för dig och det system du planerar eller bygga eller uppgradera.

I samarbete med Samsung

Samsungs logotyp

Denna artikel produceras i samarbete med Samsung. Tack vare sponsorskap och samarbeten kan SweClockers fortsätta erbjuda högkvalitativt innehåll utan kostnad och betalväggar.

SweClockers löfte är att alltid vara öppna om våra samarbeten. Förutom att hålla hög kvalitet och skrivas av en oberoende skribent skräddarsys alltid allt innehåll för att vara relevant för SweClockers när det publiceras. I fall där det inte är möjligt tackar vi nej till samarbete.