Prestanda

Kylning

Jag valde att testa Masterliquid ML240P Mirage i följande system:

Egenskap

Värde

Chassi

Lian Li PC-O11 Dynamic Midi Tower

Processor

AMD Ryzen 5 2600 (3.4 GHz)

Moderkort

ASUS ROG STRIX B450-F Gaming

GPU

ASUS GeForce RTX 2080 8GB TURBO

De första testerna genomfördes med min gamla kylare, en Noctua NH-L12, som jag hade över från ett tidigare Mini ITX-bygge och som jag använt ett tag nu. Det är så klart inte den bästa kylaren i ett stort chassi så ta dess resultat med en nypa salt. Jag la inte heller ned så mycket tid att optimera den.

Eftersom det är kylningen av processorn som är mitt främsta intresse i detta test valde jag att använda mig av stresstestet i Realbench i 45 minuter och noterade sedan max-temperaturen som uppmättes.

Kylare

Vila

Realbench

Noctua NH-L12

55 C

81 C

Cooler Master MasterLiquid ML240P Mirage

49 C

67 C

Jag la aldrig riktigt någon fokus på att optimera kylningen med min Noctua NH-L12, men jag såg direkt när jag satt in Cooler Master Masterliquid ML240P Mirage att det fanns mycket mer att ge. Jag hade visserligen aldrig några problem med instabilitet men det är ju alltid trevligare med en svalare processor. Normalt ska en bra luftkylare utan problem matcha en AIO-kylare så jag får nog se till att dubbelkolla kylpastan och liknande när jag sätter tillbaka Noctua-kylaren för den borde prestera bättre.

Ljudnivån ligger runt 30 dBa vilket är godkänt. Dock tycker jag det i längden blir lite irriterande då pumpens varierande hastighet till och från skapar ett litet gnälligt ljud när den snabbar upp och saktar ner. Det hade varit bättre med en mer stabil hastighet. I stridens hetta i ett spel märks det dock inte utan det var främst när jag arbetade i ett för övrigt helt tyst rum som jag noterade det.

Överklockning

Jag lät Asus AI Suite 3 ta fram en "säker" överklockning av processorn. Programmet kör igenom ett antal tester när det letar fram den bästa överklockningen och anpassar även spänningen.

Kylare

Funnen överklockning

Info

Noctua NH-L12

3975 MHz

Lägger av när CPU är 91 C och datorn kraschar

Cooler Master MasterLiquid ML240P Mirage

4100 MHz

Kraschar inte. Temperatur stannar vid 72 C

Hos Noctua-fläkten verkar det vara temperaturen hos processorn som blir för hög och systemet kraschar. Med Cooler Master MasterLiquid ML240P Mirage går temperaturen för processorn aldrig över 72 °C och jag får något högre frekvens av processorn.

RGB-belysning

Så hur fungerar belysningen? När jag väl fått igång allt så ser det utan tvekan trevligt ut (om du gillar RGB-belysning), särskilt i pumpen.

chassi_ljus.jpg

Jag försökte att fotografera "Mirage"-effekten men det gick inte så bra. Den påminner mig lite om hur det ser ut när ett cykeldäck eller bildäck rullar i en hastighet så det ser ut som ekrarna eller fälgen står stilla eller snurrar bakåt.

Det finns 4 inställningar som genererar Mirage-effekten: 65–95 Hz (1), 65–136 Hz (2), 65–180 Hz (3) och 65–220 Hz(4). Det verkar som det är svårare att se det i pumpen än på fläktarna då pumpen varierar mer i hastighet och systemet konstant måste variera hastigheten hos impellerbladen i pumpen så de kör i rätt frekvens.

Tyvärr slutade ARGB-kontrollen att låta mig styra "Mirage"-effekten efter ett tag. Jag vet inte vad jag hade gjort, men det bara spädde på min frustration över mjukvaran och funktionaliteten hos Masterliquid ML240P Mirage.