Sammanfattning

Vad vi kan konstatera med QLC och SLC-cache i Intel SSD 660p är att det erbjuder stort lagringsutrymme till prisnivåer som ligger väldigt nära motsvarigheter som ansluter över det betydligt långsammare SATA-gränssnittet. Prestandamässigt ligger de någonstans mellan det snabbaste som SATA- och NVME-gränssnitten har att erbjuda, men de riktigt stora prestandavinsterna fås när stora mängder små filer ska läsas eller skrivas.

Intel660p_Sammanfattning.jpg

Det stora frågetecknet runt Intel SSD 660p är hållbarheten för QLC-minnet och prestanda för lösningen med SLC-cache. Just hållbarheten är svårt att uttala sig om i dagsläget då det är en oprövad teknik, men enkla räkneexempel anger ändå att QLC-minnet bör räcka för de flesta konsumentbehov i flera års tid.

Den som sannolikt kommer belasta lagringen med stora mängder skrivningar dagligen bör däremot vara mer skeptisk till lösningen. För vanligt konsumentbruk representerar kombinationen QLC och SLC-cache möjligheten att utrusta datorn med en SSD-enhet på 2 TB till lägre priser än motsvarande enhet med TLC-baserad lagring.

Sammanfattningsvis kan vi också konstatera att lösningen med SLC-cache ställer högre krav på ledigt utrymme på enheten, då prestanda sjunker väsentligt när skrivningarna hamnar utanför utrymmet för SLC-cache. Den som funderar på att investera i en Intel SSD 660p bör alltså ta höjd för framtida behov, något som det förhållandevis låga priset gör mindre smärtsamt för plånboken.