Inledning

Att kunna bygga en dator helt runt SSD-baserad lagring har varit något av en helig graal sedan flera år tillbaka. Under lång tid var detta dock ouppnåeligt för de allra flesta då priserna för SSD-enheter med tillräckligt stort lagringsutrymme kom med rejäla prislappar.

För SSD-enheter som ansluter till systemet över SATA-gränssnittet har dock dessa priser letat sig ned till rimliga prisnivåer de senaste åren. I samma veva som detta skett började också SSD-enheter som ansluts över det betydligt snabbare PCI Express-baserade NVME-gränssnittet bli vanligare, och med prislappar som matchar de höga prestandanivåerna.

Tillverkare av SSD-produkter och deras tillhörande NAND Flash-minne har försökt att lösa detta genom att introducera nya minnestekniker som packar in fler bitar per minnescell, detta för att både sänka priserna och öka lagringskapaciteten på samma yta. Det senaste budet i denna jakt på stor lagring till lågt pris heter QLC, den senaste formen av NAND Flash-minne där fyra bitar ryms i varje minnescell.

De förbättringar som QLC ska medföra sett till pris och lagringsutrymme kommer dock med nackdelar sett till prestanda och hållbarhet. I denna artikel går vi igenom de olika typerna av minnestekniker i SSD-enheter, vad deras egenskaper är och vilken roll det spelar för dig som konsument som vill investera i SSD-lagring.

I samarbete med Intel

1200px-Intel-logo.svg.png

Denna artikel produceras i samarbete med Intel.
Tack vare sponsorskap och samarbeten kan SweClockers fortsätta erbjuda högkvalitativt innehåll utan kostnad för läsaren.

Enheten som används som referensmodell och för illustration i artikeln är: ► Intel SSD 660p