Spel

AOC Agon AG272FCX6 är primärt till för spelande och därför fokuserar jag på upplevelsen i just spel. Spelen som testats med skärmen är Apex Legends, PUBG samt Overwatch för att verkligen få testa snabbheten i skärmen. Därtill kördes även Frostpunk som är ett långsammare strategispel, men där flytet från den adaptiva synkroniseringen kom väl till pass.

Under ungefär halva perioden skärmen användes satt ett AMD Radeon RX 580 kopplat till skärmen, och här märktes bildsynkroniseringen verkligen av. Framförallt i Frostpunk, PUBG och Apex Legends även när inställningar för grafiken drogs ner. Bildsynkroniseringen behövde inte arbeta något särskilt i Overwatch då spelet inte kräver lika mycket av grafikkortet, samtidigt som den förhållandevis låga upplösningen 1 920 × 1 080 pixlar underlättar kraftigt.

Andra halvan av testerna kopplade skärmen till ett Nvidia Geforce RTX 2080 Ti och nu behövde den adaptiva synkroniseringen i princip aldrig arbeta oavsett inställningar då kortet med råge klarar av att driva alla de här spelen i högre takt än vad skärmen reder ut att leverera bilder i.

Setup2.JPG

Det första spelet som drogs igång var Apex Legends och med ett RX 580-kort fick inställningarna sänkas ganska kraftigt även om skärmen bara körs med upplösningen 1 920 × 1 080 pixlar. Här kom den adaptiva synkroniseringen väl till pass och flytet kvarstår även när hastigheten på hur bildrutorna visas varierar kraftigt. När väl mitt RTX 2080 Ti kopplas in gör den adaptiva synkroniseringen varken till eller från.

Apex2.JPG
Apex3.JPG

Jag lyckades dock få till några tillfällen där den adaptiva synkroniseringen gick igång vid väldigt pressade scenarion. Jag kan bekräfta att den här skärmens AMD Freesync-stöd fungerar tillsammans med Nvidia-grafikkort, vilket är positivt och borgar för att skärmens adaptiva synk bör fungera med de flesta moderna grafikkort ur Nvidias sortiment.

Precis som vid tidigare test var jag nyfiken på det här med betraktningsvinklar, något som jag än så länge inte lyckats uppleva med någon panel jag haft, oavsett TN, VA eller IPS. Nu är den här panelen välvd vilket jag misstänker hjälper till med det här potentiella problemet.

Overwatch1.JPG
Overwatch2.JPG

Tyvärr lider testexemplaret av den här skärmen av en del eftersläp som är förhållandevis vanligt på VA-paneler. Jag har inte upplevt det med de andra två skärmar med VA-paneler jag har ägt, men har jag kanske inte testat dem heller på samma vis som den här.

Ghosting.JPG

Responstiden i skärmen är angiven till 1 ms, något som jag inte har möjlighet att testa med dedikerad utrustning. Det jag kan säga om responstiden är att jag upplever skärmen som rapp. Det är en snabb skärm på alla sätt och den skiner verkligen i snabba spel som Overwatch. Jag kan föreställa mig att den fungerar väl i CS:GO också, även jag inte testat det spelet.

PUBG2.JPG
PUBG1.JPG

Sedan Nvidia släppte in stöd för AMD Freesync i sina drivrutiner har jag fått höra många som har klagat på att menyer och liknande flimrar; likaså upplevde Alling detta när han testade en annan AOC-skärm med AMD Freesync 2 vid filmtittande. Nämnvärt är dock att detta test utfördes med ett AMD-grafikkort. Jag har försökt att hålla utkik efter detta flimmer men det är inget som jag har kunnat uppfatta under mina två veckor med bildskärmen.