Under 2016 etablerade AMD ett gemensamt bolag på den kinesiska marknaden vid namn Tianjin Haiguang Advanced Technology Investment Co. Ltd (THATIC). Syftet med bolaget var att AMD ville få in en fot på den kinesiska marknaden, som premierar inhemska bolags produkter. AMD licensierade då x86-tekniken i första generationens Zen- och EPYC-processorer till kinesiska bolag.

Exempel på kinesiska bolag som utnyttjade licensieringsavtalet är serverleverantören Hygon som byggde egna anpassade serverprocessorer baserade på AMD:s Zen-arkitektur. Anpassningarna ska bestått av kryptografiska funktioner som krävts av kinesiska staten. Första generationens designer i Hygons processorfamilj Dhyana uppges varit mer eller mindre identiska med AMD:s första generationens EPYC-processorer.

Lisa-Su-AMD.jpg

AMD:s VD, Lisa Su.

Detta samarbete ska nu nått vägs ände enligt en rapport från Tom's Hardware som pratat med AMD:s VD Lisa Su under Computex 2019. Det arbete och den teknik som hittills utförts inom THATIC-samarbetet kommer fortsatt vara tillgängligt, men ingen ny teknik kommer delas med den kinesiska marknaden medan handelskonflikten pågår.

I samtal med Tom's Hardware ska Lisa Su meddelat att THATIC endast handlade om licensiering av en generation Zen-baserad teknik, men gick inte in på detaljer om samarbetet var tänkt att dela ytterligare generationer. Tidigare rapporter har gjort gällande att kinesiska serverleverantören Sugon planerat en superdator i exaskala baserad på Zen 2-arkitekturen, något som alltså kan vara i farozonen om handelskonflikten mellan USA och Kina blir långvarig.

På en direkt fråga om handelskonflikten påverkar AMD:s relationer till den kinesiska marknaden meddelade Lisa Su att de som amerikanskt företag är förbundet att lyda under amerikanska lagar och regelverk. Om handelskonflikten blir långvarig innebär det ett stort bakslag för den inhemska kinesiska marknaden som i stor utsträckning är beroende av utländska bolag för processorteknik.

zhaoxin_chips_216.jpg

Processorer i Zhaoxins serie Kaixian KX-6000. Bildkälla: PC Watch

Landet är dock inte utan alternativ. Ett flertal inhemska processorer baserade på x86-teknik har utvecklats i samarbete med taiwanesiska VIA Technologies, som innehar en licens för instruktionsuppsättningen x86. Exempel på sådana processorer är Kaixian ZX- och KX-familjerna från halvledartillverkaren Zhaoxin.

Den kommande generationens Kaixian KX-U6880 beskrivs i en rapport från Anandtech från 2018. Denna modell ska tillverkas av TSMC på 16 nanometers tillverkningsprocess med planerad prestandanivå motsvarande en Intel Core i5 från Kaby Lake-generationen med motsvarande klockfrekvenser. Dessa processorer väntas lanseras på den kinesiska marknaden någon gång under 2019.

Om handelskonflikten mellan USA och Kina blir långvarig kan alltså utveckling av dessa inhemska processordesigner väntas trappas upp under åren som kommer.

Läs artiklar relaterade till handelskonflikten:

I butiken: SweClockers Logo Tee

Den legendariska SweClockers-gubben! Denna högtidsklädsel passar bäst att använda på särskilt minnesvärda dagar, såsom grafikkortslanseringar, och bör likt andra värdesaker förvaras i kassaskåp. Begränsad upplaga!

Köp här!