Under sommaren 2013 introducerade Phanteks sitt första chassi Enthoo Primo, vilket kort därefter kompletterades med den något mer påkostade syskonmodellen Enthoo Luxe. Det rörde sig om chassin i den övre delen av storleksskalan, med klart fokus på extrema expansionsmöjligheter. Under årets Computex-mässa introducerar företaget en efterlängtad uppföljare.

Phanteks-Enthoo-Luxe-2-10.jpg
Phanteks-Enthoo-Luxe-2-11.jpg
Phanteks-Enthoo-Luxe-2-14.jpg

Nykomlingen kallas Enthoo Luxe 2 och ärver en del egenskaper från sin föregångare, däribland en väl tilltagen storlek och generösa mängder aluminium på utsidan. Modellen tar plats i mastodontklassen av chassin och erbjuder bland annat stöd för moderkort upp till formfaktorn SSI-EEB, vilket innebär att den exempelvis kan husera många servervarianter med dubbla socklar.

Phanteks-Enthoo-Luxe-2-1.jpg
Phanteks-Enthoo-Luxe-2-2.jpg
Phanteks-Enthoo-Luxe-2-3.jpg
Phanteks-Enthoo-Luxe-2-4.jpg

Vidare har chassit i klassisk Phanteks-stil stöd för dubbla system. Företaget skickar med en expansionsram som monteras baktill i chassits botten, vilket låter användaren komplettera med ytterligare ett moderkort i formfaktorn Mini ITX. Denna monteringsplats kan även användas för att montera ett sekundärt nätaggregat vid särskilt strömslukande byggen.

Phanteks-Enthoo-Luxe-2-8.jpg

När det kommer till kylning finns det gott om potential att montera in mängder av både fläktar och radiatorer i Enthoo Luxe 2. Modellen sväljer hela 15 stycken 140 mm-fläktar i varierande positioner samtidigt som dubbla radiatorer på 480- och dubbla sådana på 360 mm kan ta plats samtidigt.

Gällandes lagringsenheter kan chassit husera upp till tolv 3,5-tums- samt elva 2,5-tumsenheter, där de förstnämnda placeras i vaggor i chassits huvudkammare. Resterande enheter monteras på täckskivorna till genomdragningshålen för kablar samt på baksidan av moderkortsplåten i dedikerade vaggor.

Phanteks-Enthoo-Luxe-2-12.jpg

Baksidan av moderkortsplåten är även bestyckad med förmonterade kardborrband i dubbla kanaler för att lättare hantera kabeldragning. En täckskiva i nederkant täcker därtill över den värsta kabelansamlingen från nätaggregatet samtidigt som en medföljande PWM-hubb ska underlätta inkoppling och styrning av systemets fläktar.

Trots att det rör sig om en rejäl pjäs med intressanta finesser ämnar Phanteks att sälja Enthoo Luxe 2 för endast 189 EUR. För att uppnå denna prispunkt har företaget valt att helt slopa medföljande fläktar till chassit – något de motiverar med att användare som är intresserade av denna typ av produkt troligtvis inte använder de medföljande fläktarna ändå och istället byter ut dem.

► Läs allt från #computex-2019

Phanteks Enthoo Luxe 2 lanseras i augusti och bör landa strax under 2 000 kronor inklusive moms i svensk butik.

Skulle du använda medföljande fläktar i ett chassi som detta eller har Phanteks rätt i sin bedömning om att dessa sannolikt byts ut? Dela med dig i kommentarerna!

I butiken: SweClockers Logo Tee

Den legendariska SweClockers-gubben! Denna högtidsklädsel passar bäst att använda på särskilt minnesvärda dagar, såsom grafikkortslanseringar, och bör likt andra värdesaker förvaras i kassaskåp. Begränsad upplaga!

Köp här!