När AMD avslöjade sin kommande Radeon RX 5000-serie meddelade de något oväntat att den baseras på en helt ny arkitektur – Radeon DNA (RDNA). Detta gick tvärtemot tidigare uppgifter och inte minst kod i de öppna drivrutinerna för Linux, där det uttryckligen talades om över sju år gamla Graphics Core Next (GCN).

AMD-Navi-Computex-7.jpg
AMD-Navi-Computex-9.jpg
AMD-Navi-Computex-10.jpg
AMD-Navi-Computex-11.jpg

Först och främst tillverkas den nya arkitekturen på 7 nanometer, vilket ger högre transistordensitet, energieffektivitet och klockfrekvenser. Arkitektoniskt är RDNA helt optimerad för spelande, till skillnad från GCN där AMD lagt resurser för att den ska lämpa sig för båda spel och generella beräkningar.

De stora nyheterna med RDNA är en ny beräkningsenhet (eng. Compute Unit) som optimerats för specifikt spellaster och en ny cache-hierarki på flera nivåer, för lägre interna latenser, strömförbrukning och högre bandbredd. Vid sidan om själva tillverkningstekniken är själva arkitekturen optimerad för högre frekvenser. Därtill blir RDNA först att ge stöd för PCI Express 4.0 på konsumentmarknaden.

Nu framgår att AMD:s uttalande om en helt ny arkitektur är en sanning med modifikation, åtminstone för första generationen med RDNA. Enligt uppgift till SweClockers är många delar i grafikfamiljen Navi tagna från GCN medan andra, som de nyheter AMD uttryckligen lyft fram, är RDNA. Detta överensstämmer också med spekulationer som florerat sedan AMD:s tillkännagivande om RDNA.

Anledningarna till varför AMD valt att göra detta är flera. Bland annat anges att åldrande GCN är väl optimerad i dagens speltitlar och spelmotorer, något som går förlorat om AMD börjar om från scratch med RDNA. Första generationen är därför ett sätt att förbereda marknaden på en framtida iteration av RDNA, som beskrivs som en "renodlad" variant av RDNA.

Mer konkret är det först med den stora kretsen av Navi, i ryktesväg mest känd som Navi 20, som den renodlade varianten av RDNA tas till marknaden. Denna väntas släppas först i början av år 2020 och det är också först då som AMD gör ett nytt försök att slåss mot Nvidia i det yppersta prestandasegmentet.

Vad som gör detta anmärkningsvärt är att AMD tydligt sagt att RDNA är en från grunden ny arkitektur. För att understryka detta förtydligade AMD genom att dra en parallell med Zen, där de lämnade föregångaren Bulldozer bakom sig och började om på ny kula. På samma sätt menade AMD att det "var dags" att gå från GCN till RDNA på spelmarknaden.

► Läs allt från #computex-2019

Samtidigt är det svårt att kategoriskt säga att en arkitektur är ny medan en annan inte är det. Att uppdatera befintliga arkitekturer eller åtminstone behålla stora delar hör till vanligheten och att göra något nytt från grunden är mycket mer sällsynt. Det kan mycket väl vara så att AMD gjort tillräckligt genomgripande förändringar i GCN för att motivera ett namnbyte.

AMD CES Tech Day_Lisa Su-25.jpg

Intressant i sammanhanget är att AMD tidigare talat om en lansering av något kallat "Next-Gen" år 2020. Först ut är dock Radeon RX 5000-serien som tar upp kampen mot Nvidia Geforce RTX 2070 och släpps någon gång i juli, varpå partnertillverkade varianter lanseras i augusti månad.