Att Computex ligger i hårdvaruvärldens centrum innebär att tillverkare med högkvarter i Taipei enkelt kan ta med sina koncept till mässan. För Asus handlar det i år om Prime Utopia, en vision för framtida moderkort där form och funktionalitet går hand i hand. Konceptet är främst ämnat HEDT-plattformar som AMD Ryzen Threadripper och processorer för Intels X299-moderkort.

prime_utopia-3.jpg
prime_utopia-4.jpg

Strömförsörjningen på HEDT-plattformar kan vara något av en begränsning i dagsläget. Detta vill Asus lösa genom att placera strömförsörjningen på baksidan, samt kyla dessa VRM-moduler med hjälp av vattenkylning placerad baktill på moderkortet.

Vidare placeras PCI Express-anslutningarna på baksidan av moderkortet. Detta för att ett värmealstrande grafikkort ska kunna monteras här och underlätta kylningen av såväl systemet i sin helhet som själva grafikkortet.

prime_utopia-8.jpg

För att ge ett mer städat intryck vinklas anslutningarna med 90 grader där det är möjligt. Vidare har Asus tagit fram en ny patenterad fläktanslutning, vilken innefattar en fysisk kontakt och integrerade kretsar både på moderkort och i fläktarna. Målet är att fyra fläktar ska kunna styras individuellt genom en kabel.

prime_utopia-6.jpg

Bakpanelen består av Mini PCI Express-anslutningar som modulära anslutningar fästs i. På detta sätt kan användaren själv konfigurera vilka anslutningar som är tillgängliga i systemet, som exempelvis antalet USB-anslutningar eller vilken typ av Ethernet-anslutning som ska användas. Detta då olika användare har olika önskemål och användningsområden för systemet.

prime_utopia-7.jpg

Som grädde på moset tänker sig Asus att en trådlös skärm integreras till plattformen för att styra och bevaka dess sensorer. Denna skärm är sedan tänkt att vara nåbar över både Wifi och Bluetooth.

► Läs allt från #computex-2019

När och om Asus gör Prime Utopia till verklighet eller om det blir ännu ett koncept som blir ett minne blott efter Computex återstår att se.

Ser Prime Utopia ut att vara lösningen du letat efter, eller är det lösningen på ett problem som inte existerar? Tyck till i kommentarerna!

I butiken: SweClockers Logo Tee

Den legendariska SweClockers-gubben! Denna högtidsklädsel passar bäst att använda på särskilt minnesvärda dagar, såsom grafikkortslanseringar, och bör likt andra värdesaker förvaras i kassaskåp. Begränsad upplaga!

Köp här!