Nvidia följer inte i rivalen AMD:s spår under inledningen av Computex 2019. Istället för att avtäcka nyheter på grafikkortsfronten väljer Nvidia istället att avtäcka ett plattformskoncept för bärbara datorer. Nvidia Studio heter det och går ut på att sätta en standard för bärbara datorer riktade mot kreatörer. Självfallet är grafikkort i Geforce RTX- och Quadro RTX grundkrav i konceptet.

nvidia_studio-33.jpg
nvidia_studio-37.jpg
nvidia_studio-41.jpg

Grundkraven för en datortillverkare som vill få utrusta en bärbar dator med Nvidia Studio-märkningen är en Intel Core i7 på processorsidan, där det handlar om en modell på 45W från H-serien eller bättre. Krav på primärminne är satt till 16 gigabyte och skärmens upplösning är 1080p eller 4K UHD. Lagringen är SSD-baserad och får inte understiga 512 GB.

Komponent

Minimum-specifikation

CPU

Intel Core i7 (45W H-serien)

GPU

NVIDIA GeForce RTX 2060
NVIDIA Quadro RTX 3000

RAM

16 GB

Skärm

15 tum
17 tum

Skärmupplösning

1080p
4K

Lagring

512 GB SSD

Övrigt

Max-Q

Då det handlar om Nvidia utrustas datorerna även med en av företagets senaste grafikkretsar, och mer specifikt en grafikkrets med RTX-kapacitet. Datortillverkare kan välja mellan Geforce RTX för mer konsumentinriktade kreatörer, eller Quadro RTX för företagsinriktat skapande. Nvidia har även tagit fram olika märkningar för datorerna beroende på vilken grafikfamilj som används.

I praktiken innebär detta att en Nvidia Studio-dator måste bestyckas med ett Geforce RTX 2060 eller Quadro RTX 3000 som minst. Datorer som ingår i programmet skickas in till Nvidia för certifiering. Nvidia meddelar att 17 bärbara datorer ingår i programmet från start, med företag som Acer, Asus, Dell, Gigabyte, HP, MSI och Razer i uppställningen.

nvidia_studio-10.jpg
nvidia_studio-17.jpg
nvidia_studio-2.jpg
nvidia_studio-27.jpg
nvidia_studio-32.jpg
nvidia_studio-5.jpg

Nvidia döper även om delar av företagets mjukvara och drivrutiner riktade mot kreatörer och utvecklare. Vissa utvecklargränssnitt (eng. SDK) för maskininlärning flyttas in under samlingsnamnet CUDA-X, och drivrutinerna i Creator Ready-programmet döps om till Studio Ready. Syftet med programmet är fortfarande att leverera beprövade och stabila drivrutiner.

Nvidia Studio-datorer finns tillgängliga i konfigurationer med skärmar på 15 eller 17 tum. Datorerna blir tillgängliga från och med juni med prislappar som börjar vid 1 599 USD, motsvarande cirka 19 500 kronor inklusive moms.

► Läs allt från #computex-2019

Läs mer om plattformskoncept:

I butiken: SweClockers Hardware Dreams

Surfar du SweClockers om nätterna? Drömmer du om nästa datorbygge? Denna midnattsblå t-shirt är specialdesignad för tvättäkta entusiaster som älskar datorer och hårdvara. Begränsad upplaga!

Köp här!