Displayport: DP8K är det som gäller

DP8K-certifieringen presenterade på CES i januari 2018 och produkterna som är certifierade ska alltså orka med hela den maximala bandbredd som Displayport 1.3 och 1.4 medger. Detta är High Bit Rate 3 (HBR3) som motsvarar en bandbredd om 32,4 gigabit per sekund (Gbps), inklusive 8b/10b-kodning. Detta räcker för 3 840 × 2 160 pixlar i 120 Hz.

DP8K-transp.png

VESA, som står bakom Displayport, har tidigare haft certifiering som garanterar att kabeln ska fungera. Men det har varit ytterst blygsamt med certifierade produkter. Det har aldrig talats klarspråk om möjlig bandbredd. Därför var DP8K en viktig nyhet då många haft problem med just Displayport-kablar och spelskärmar när bandbredden närmar sig 20 Gbps.

Tyvärr är DP8K inte helt perfekt på så sätt att du inte kan verifiera på egen hand att kabeln faktiskt är DP8K-certifierad. Du måste lita till tillverkaren och försäljaren att DP8K-symbolen är äkta. Tyvärr är det även ont om produkter som faktiskt är DP8K-certifierade.

DP8K_svart.png

Displayport är främst konstruerat för korta längder, tre meter eller kortare. Icke-certifierade produkter kan fortfarande fungera i långa längder ifall du har lägre krav på bandbredden. Är du inne på de nyaste spelskärmarna med hög frekvens och stor pixelmatris bör du sikta på DP8K-kablar.

Mer läsning om Displayport och pinne 20

Flera Displayport-kablar är felkonstruerade och matar ström från skärm till grafikkort på pinne 20. Detta kan i värsta fall kortsluta komponenter i din dator. Problemet har minskat då skärm- och grafikkortstillverkarna blivit bättre på att hantera situationen. Men det kan fortfarande ge problem med svart skärm eller skärm som inte vakna ur vila. Certifierade Displayport-kablar ska inte koppla pinne 20.

Forumtråd om pinne 20

DP_pinne_20_med_MDP.png

Displayport och Mini Displayport skiljer sig endast på formen på själva kontakten