Bandbredden är nyckeln

För att koppla vilka bandbredder som gäller behöver du räkna en smula. Eller åtminstone titta i tabellen nedan. Ju närmare du kommer den övre gränsen för Displayport respektive HDMI, desto större blir kraven på kabeln. Där ska en certifierad kabel klarar av bandbredden som gäller.

Bandbredd_DP_tabell.png

Ju enklare signal du vill köra, desto mindre blir kraven på kabeln. Idag kan 1080p i 60 Hz räknas som minsta gemensamma nämnare och så gott som alla kablar, även de riktigt långa, orkar med bandbredden. Då kan alltså vilken kabel som helst duga och certifierade produkter är inte ett måste.

HDMI_tabell.png

I andra fall när du inte finner rätt kabel i önskad längd måste du börja lusläsa specifikationer och handböcker. Sikta då på de tillverkare och butiker som pratar klarspråk – bandbredd! Hur många gigabit per sekund (Gbps) ska kabeln orka med?

Det finns en teknisk och teoretisk möjlighet med förstörande komprimering av signalen. Display Stream Compression (DSC) är en sådan teknik och används av Displayport 1.4 samt HDMI 2.1 vid FRL-signal. Funktionen har ännu inte letat sig utanför diverse teknikdemonstrationer.

Om bandbreddskraven

Gbps-kraven baseras på CVT-RB-timing och inkluderar 8b/10b-kodning som används med Displayport med HBR3 och HDMI med TMDS. Exakt krav på timing för signalen varierar dock från skärm till skärm. Ifall bandbredden som krävs är högre än vad tekniken medger fungerar inte signalen.

► SweClockers guide till Pixelklockan tar upp hur signalen fungerar och vilka krav som ställs på bandbredd

HDMI 2.1 med FRL-signal, Fixed Rate Link, använder 16b/18b-kodning som är effektivare vilket minskar bandbreddskravet för varje upplösning med ungefär 10 procent.

Kabelinformation som saknar betydelse

  • Versionsnummer

  • Priset

  • Upplösning

  • Frekvens

  • Bitdjup, HDR, 3D

  • DTS, Dolby

  • ARC, eARC

  • Guld/silver/koppar

  • Styv konstruktion

  • Smekt av änglar

Informationen ovanför har inte med kabelns funktion att göra, eller är yttre detaljer kring själva produkten. Sedan skadar det förstås inte med en kabel som är robust och hållbart konstruerad. Tvärtom är det rätt vanligt med kablar som inte överlever allt för hårda ryck eller att bli klämda, där kvaliteten sjunker och till slut orkar kabeln inte med den önskade bandbredden.

hdmi_sumpad_hdmi.jpg

Konstruktionskvaliteten på kablar kan skilja sig åt. Rejält. En del håller för kanske tiotalet ryck in och ut. Andra har du i många år.

Kabelinformation som har betydelse

  • Certifieringsnivå

  • Bandbredd i gigabit per sekund för den längd kabeln har

När certifiering eller åtminstone garanterad bandbredd framgår är det tydligt att tillverkaren talar rätt språk. Då är det mer troligt att den kabeln faktiskt fungerar.

Sedan kan man förstås dra lite slutsatser. Skriver tillverkaren att kabeln klarar 4K-upplösning i 120 Hz med 8-bitars RGB-signal är det i grunden samma sak som 32 Gbps. Om tvekan råder – anlita forumet!

SweClockers forum om Skärmar och tv-apparater