Inledning

Att köpa en bildskärmskabel kan vara lättare sagt än gjort. Rakt på sak: Välj en Displayport-kabel som är DP8K-certifierad. Då är den konstruerad på rätt sätt och ska orka med maximal HBR3-bandbredd enligt Displayport 1.3 och 1.4. För HDMI väljer du en kabel certifierad för Premium High Speed. Då kan du verifiera kabelns äkthet via QR-kod. Den kabeln klarar då maximalt 18 Gbps-bandbredd och är skärmad för interferens mot trådlös kommunikation.

DP_hex_smal.png
DP8K_svart.png

Så långt är allting väl. Med DP8K och Premium High Speed i åtanke gör du rätt val. Problemet är att butiker och tillverkare sällan talar exakt rätt språk eller ger rätt information. Dessutom är det långt ifrån alla produkter som är certifierade. För DP8K är det rent av en närmast sällsynt certifiering som få tillverkare talar om.

Allt detta blir tydligare ju längre kabel du vill använda. Certifieringarna ställer krav och det är inte säkert tillverkarna kan leva upp till de kraven när kabelns längd ökar. Fast du kanske inte behöver den bandbredd som en certifierad kabel ska säkra? Då finns fler alternativ.

Detta gör en bildskärmskabel

Kabelns uppgift är att överföra signalen intakt. Så länge kabeln orkar med detta kommer bild och funktioner som ljud, HDR och allting annat också att fungera. Detta eftersom kabelns enda uppgift är att säkra signalförbindelsen. Resten av funktionerna är upp till kretsarna i vardera änden av kabeln.

HDMI_hex_smal.png
HDMI_QR_Holo.jpg

Därför är det också viktigt att komma ihåg att alla funktioner du normalt förknippar med olika versioner, som ARC-returljud i HDMI 1.4 och Adaptive Sync med Displayport 1.2, inte har med kabeln att göra.

Det finns inte versionsnummer på kablarna utan allt handlar om en intakt signal hela vägen. Med det skrivet finns det förstås kablar som inverkar på specifika funktioner. Men då handlar det om kablar som är felkonstruerad och inte följer den grundläggande specifikationen från första början.

Fungerar eller fungerar inte

Talar vi om bättre och sämre kablar är den sämre kabeln den som inte orkar med den bandbredd du önskar, utan endast ger bild när du sänker bandbredden genom att sänka upplösning och uppdateringsfrekvens. Den bättre kabeln är den som orkar med hela bandbredden. Den sämre kabeln misslyckas.

Så länge bildsignalen är intakt kommer olika Displayport- eller HDMI-kablar ge exakt samma bild. Bildens kvalitet kan inte variera. Det blir helt enkelt rätt eller fel. Blir det fel är det vanligaste resultatet att det inte blir någon bild alls eller en bild med väldigt tydliga störningar.