Kort efter att Trump-administrationen i USA svartlistat Huawei följde Google upp med att avbryta samarbetet med den kinesiska jätten Huawei, som förlorade licensen för operativsystemet Android. Nu följer andra amerikanska teknikbolag efter och sätter därmed ytterligare press på Huawei.

► Läs även: Google Android-samarbete med Huawei

Bloomberg rapporterar att flera stora teknikföretag i USA meddelat sina anställda att de upphör med leveranser av Huawei tillsvidare. Besluten är väntade i och med USA:s nya handelsrestriktioner och efter Reuters rapport om att Google drog tillbaka Huaweis Android-licens.

Bland företagen märks Intel, som är Huaweis största leverantör av processorer för servrar och bärbara datorer; Qualcomm, som säljer systemkretsar och modem; Xilinx, som står för programmerbara kretsar (FPGA) för Huaweis nätverkslösningar och Broadcom, som levererar många nödvändiga komponenter inom området.

Samtidigt framgår att Huawei sedan åtminstone mitten av 2018 planerat för ett scenario som detta och byggt upp sina lager. Enligt rapporten har Huawei tillräckligt med kretsar och viktiga komponenter för att hålla igång verksamheten under tre månader.

Då Huawei är beroende av amerikanska underleverantörer väntas verksamheten påverkas kraftigt när beredskapslagren är slut. Analytikern Ryan Koontz på Rosenblatt Securities menar att det rentutav kan försena Kinas utbyggnad av 5G-nätverk till dess att handelsstoppet lyfts.

Koontz ser också ett "extremscenario", där handelsstoppet leder till att Huaweis telekomverksamhet går omkull. Detta skulle påverka Kina stort och kasta landet flera år bakåt inom området, något som skulle kunna ses som en krigshandling och dessutom få "massiva konsekvenser" för den globala telekommarknaden.

Huaweis ledning å sin sida anser att bolaget blivit en bricka i handlingsspelet mellan USA och Kina, vars förhandlingar om ett nytt handelsavtal nyligen strandat. De tror därför att all handel med amerikanska leverantörer återupptas när de båda parterna nått ett nytt avtal, vilket i dagsläget är långtifrån säkert.