Mjukvara och användning

NZXT:s Hue 2-system är helt bundet till mjukvaran CAM, vilken även används för fläktstyrning av företagets produkter samt generell hårdvaruövervakning. CAM finns tillgänglig för gratis nedladdning via NZXT:s webbplats och kan användas utan användarkonto om så önskas.

nzxt_cam_hue_1.png

Gränssnittet för att styra belysningen med CAM är väldigt enkelt och intuitivt. Först och främst finns det möjlighet att styra de två kanalerna på kontrollboxen individuellt inklusive att stänga av dessa i grupper. Första fliken i programvaran presenterar användaren med ett flertal färdiga ljusprofiler, där den första innebär ett fast sken med justerbar färgton via en palett på höger sida.

nzxt_hue_mounted-3.jpg
nzxt_hue_mounted-4.jpg

Vidare finns det ett dussintal olika effekter som kan appliceras, däribland pulserande och rullande ljus, samt inte minst det obligatoriska regnbågsdiskot. Beroende på vilken profil som används kan användaren själv justera vilken färgton som ska köras ihop med effekten.

nzxt_cam_hue_2.png

Utöver förprogrammerade ljuseffekter finns det även dynamiska profiler att tillgå via de övriga flikarna. En av dessa möjliggör styrning via datorns ljud, där exempelvis belysningen kan ändra färg ihop med volymen alternativt pulsera i takt med musiken som spelas.

nzxt_cam_hue_3.png

En annan dynamisk profil är kopplad direkt till spel, där programvaran hakar på specifika funktioner som sker i den aktuella titeln. I dagsläget är det endast Counter Strike: Global Offensive som finns med i listan, vilket innebär att det exempelvis går att få spelarens hälsa representerad av ljusen bakpå bildskärmen.

nzxt_cam_hue_5.png

Under fliken "Smart" återfinns ytterligare ett antal dynamiska ljuseffekter, däribland möjlighet att styra färgen på belysningen efter processorns alternativt grafikkortets temperatur. Utöver dessa är det även här den mest intressanta finessen hos Hue 2 Ambient Light Kit finns att tillgå i form av läget "Ambient".

nzxt_cam_hue_6.png
nzxt_cam_hue_7.png

Ambient-läget kan närmast liknas vid Philips patenterade Ambilight-system, där färgerna som visas i utkanten av bildskärmen speglas på LED-listerna som sitter samma område på baksidan. Syftet är att ge en mer omslutande upplevelse vid både spelande och filmtittande, i vilken skärmen upplevs som större än den är.

Funktionen är lätt att konfigurera och komma igång med, och kräver inte helt oväntat att CAM ligger i bakgrunden och läser av informationen som bildskärmen visar. Här finns det inte helt oväntat viss oro kring att applikationen drar onödigt mycket resurser för ändamålet. Detta visade sig dock inte vara några problem i praktiken, då processoranvändningen inte ökade nämnvärt med funktionen igång.

Ambient-läget fungerade som utannonserat med de speltitlar vi testade och återspeglade färgerna från bildskärmen via LED-listerna med väldigt kort fördröjning. Nämnvärt är att det dock finns vissa spel som inte är kompatibla med systemet och företaget har även sammanställt en lista över dessa.

En nackdel med att funktionen är så pass enkel är att den saknar inställningsmöjligheter. Här hade vi gärna sett möjlighet att ställa in mjukare övergångar mellan färgerna, då de ur kartong är väldigt aggressiva och smått jobbiga för ögonen. Likaså hade det varit fördelaktigt att kunna ställa in ljusstyrkan på LED-listerna i detta läge.