Sammanfattning och lösningar

DVI svarade mot behoven som fanns runt millenieskiftet, gav oss en standard för digital bildsignal och byggde basen för HDMI. På flera sätt är DVI den felande länken mellan nytt och gammalt. En lösning för en annan tid och andra problem. Framför allt är det en stor och otymplig kontakt med förvirrande många varianter.

DVI_spec_sid1

Första sidan i den 76-sidiga DVI 1.0-specen. Mer spännande blev det aldrig

Samtidigt var detta en del av styrkan. Dual Link må vara ett klumpigt sätt för att öka bandbredd men DVI Dual Link blev också en enkel och robust lösning för att nå 144 Hz i de första snabba spelskärmarna. Detta under en tid när marknaden ännu inte var redo för Displayport eller HDMI med högre bandbredd.

Därför lever DVI fortfarande kvar. Död men ändå levande. Samtidigt börjar det nu också bli besvärligt att ansluta mot DVI då kontakten i allt högre grad försvinner. Särskilt bärbara speldatorer och DVI är en kombination som väldigt sällan smälter samman. Frågeställningen varför DVI inte fungerar i 144 Hz med nya datorn är fortfarande en återkommande långkörare i Sweclockers forum.

09_DVI_DVI-HDMI.jpg

Enkel lösning

HDMI och 60 Hz, max 1 920 × 1 200

Skärmar som kör DVI och upp 1 920 × 1 200 pixlar och 60 Hz ansluter du enkelt med HDMI via kablar och adaptrar som finns för hundralappar. HDMI och DVI bygger på samma signalöverföring och där är det enkelt. En enkel kabel eller adapter mellan HDMI- och DVI-kontakten fungerar.

Displayport och 60 Hz, max 1 920 × 1 200

För Displayport till DVI med maximalt 1 920 × 1 200 pixlar och 60 Hz finns det två typer av omvandlare. Aktiva omvandlare fungerar med alla Displayportkontakter och omvandlar aktivt signalen till DVI. Dessa kostar ofta 200 till 300 kronor i sina enklaste utföranden.

DisplayPort_plus_plus.svg.png

Passiva omvandlare bygger på att Displayportkontakten är av typen DP++ eller Dual Mode där ingen omvandling sker. Istället skickar grafikkortet rätt signal (TMDS) från början. Dessa kostar kanske någon hundralapp mindre, men kräver då denna funktion, DP++, från grafikkortet. Något som finns på de flesta moderna enheter.

DVI Dual Link är det knepiga

Anledningen till att ovanstående situationer löser sig med enkla adaptrar och kablar är att 1 920 × 1 200 pixlar och 60 Hz fungerar med DVI och Single Link. Alltså en ensam 5 Gbps-kanal för bildsignalen. Större pixelmatriser och högre frekvenser bygger på Dual Link-kapaciteten. Då måste signalen konverteras från grunden.

Kostsam omvandlare för 2 560 × 1 600

Skärmar som kör DVI i större pixelmatriser, till exempel 2 560 × 1 600 pixlar, kan hanteras via aktiva och mer avancerade signalomvandlare. Dessa är förhållandevis dyra produkter, tusenlappen eller mer, och är så gott som alltid baserade på Displayport till DVI Dual Link. Det kan kanske fortfarande vara värt att använda en sådan om du har en äldre och ännu väl fungerande kvalitetsskärm. Överväg även ny skärm.

Startech DP2DVID2.png

Startech DP2DVID2 uppges klara i 1 920 × 1 080 pixlar och 120 Hz

Inte lönt för 144 Hz-skärmen

Spelskärmar som kör 120 eller 144 Hz via DVI är däremot bortkastade resurser. Lösningen där är att istället köpa en helt ny spelskärm. För signalomvandlarna till DVI Dual Link kostar nästan mer eller lika mycket som en ny spelskärm. Och dessa omvandlare är sällan till för 120 eller 144 Hz till att börja med. De löser situationen nämnd ovan. För 144 Hz är det obeprövade produkter.

XL2411P.jpg

Dags för en ny?

Att tvingas byta ut en spelskärm du kanske är nöjd med kan låta som en poänglös förändring. Det positiva i detta är att skärmen du köper istället troligtvis är mycket bättre. Tidiga generationer av 120 och 144 Hz-skärmar är verkligen inte bra med dagens mått.

Generellt bör du sikta mot skärmar som kör Displayport för att försäkra dig om höga frekvenser som 144 eller 240 Hz hos den nya skärmen. Även om HDMI i praktiken är lika kapabelt är det vanligare att tillverkarna fortfarande kör lägre bandbredd än vad som är möjligt med HDMI. Du måste noga matcha kapaciteten hos såväl grafikkortet som hos skärm. Där är Displayport det mer tillförlitliga alternativet för att nå skärmens maximala kapacitet.

DVI_moderkort.jpg

DVI finns fortfarande på moderna moderkort men saknar ofta Dual Link-kapacitet

Tyvärr, det finns inga genvägar

Och nej, det finns inga enkla kablar eller adaptrar för att ge HDMI eller Displayport kapaciteten hos DVI Dual Link. Den informationen är felaktig. Allt du får är 1 920 × 1 200 pixlar och 60 Hz som mest. All form av anslutning mot DVI Dual Link kräver komplex och kostsam signalomvandling som ofta inte fungerar för just 120 eller 144 Hz.

dvi_tredjepart.jpg

Kontakten ljuger. Oftast. Det ser ut som analog signal och DVI Dual Link fungerar. Fast alla enkla adaptrar och kablar mot Displayport och HDMI ger endast DVI single link, max 1 920 × 1 200 pixlar och 60 Hz

Kanske viktigast av allt är att inte planera för en framtid med DVI. Förr eller senare måste du sluta använda DVI. Att idag välja ett specifikt grafikkort enbart för att få DVI Dual Link till din gamla spelskärm kommer bara skjuta problemet på framtiden.

Framför allt: när du köper skärm se då till att den använder något annat än DVI Dual Link för full kapacitet. Annars är risken stor att du inte kan använda den fullt ut. Detta gäller framför allt begagnade skärmar men också en del nya produkter direkt från butikshyllan. Trots allt lite bisarrt att det fortfarande säljs skärmar som endast fungerar optimalt med 20 år gammal teknik.