Throwback Thursday – en tillbakablick på DVI-portens 20-åriga historia

DVI fyller 20 år och denna trotjänare bland bildskärmskontakter förtjänar både en hyllning och en rejäl varning. Vi blickar tillbaka på teknik som dömdes ut och ändå levde vidare.

1. Inledning

DVI, Digital Visual Interface, lanserades i april 1999 och tekniken uppdaterades aldrig förbi version 1.0. Detta gör den jämngammal med favoriter som USB 1.1 och skrivbara DVD-skivor. Det skedde under en tid när en sprillans snabb dator körde en Pentium III på 500 MHz med 64 megabyte RAM-minne. DVI är alltså en enastående överlevare, eller kanske bara långt förbi sitt bäst-före-datum?

08_DVI_ingang.jpg

Med DVI i både datorn och skärmen löste branschen tre problem på samma gång. Användare fick digital bildsignal med hög kvalitet till skärmar med fasta pixelmatriser. De fick samtidigt analog bildsignal som fungerade med dåtidens etablerade teknik och alla bildrörsskärmar (CRT). DVI svarade verkligen mot 1999 års behov.

Dessutom kan DVI köra dubbla kanaler, Dual Link, vilket öppnade möjligheter för framtiden. Det blev inte riktigt den framtid man hade tänkt sig, men Dual Link-kapaciteten är dock något som medförde att DVI fortfarande används flitigt idag. Trots att branschen gav DVI en dödsdom för snart tio år sedan lever anslutningen kvar även i nya produkter.

Tyvärr är denna överlevnadsförmåga också teknikens största brist idag. DVI Dual Link blir dessvärre mer och mer besvärlig att få till i moderna produkter. Ofta slutar det med att du måste köpa en ny skärm som istället ansluter via HDMI eller Displayport. Detta påverkar särskilt en hel del populära spelskärmar.

Denna artikel kommer inte gå igenom tekniken och dess hårda fakta allt för noga, för det finns det redan en fyllig guide om här:

Bildanslutningar del 2 – VGA och DVI

Videon illustrerar annars en hel del om kontaktförvirringen kring DVI som den länkade artikeln ovan beskriver. Här i denna artikel kommer vi förklara vad statusen är för denna tjugoåring och sammanfatta vad du gör när DVI försvinner från datorer och grafikkort.

swec_20_gubbe_final.png

SweClockers firar 20 år, 1999–2019

Sedan 1999 har SweClockers varit samlingsplatsen för datornördar från hela landet. Det ska givetvis firas! Under året väntar retroosande tester, artiklar och forumsnack – givetvis tillsammans med er!

Häng med när vi blickar bakåt och siar om framtiden!

Följ SweClockers 20 år via vår specialsida