Sommaren 2019 blir en av de mest fullspäckade och intressanta någonsin från AMD. Nästan hela bolagets sortiment ska ersättas med nyheter, där både processorer och grafikkort med nya arkitekturer byggs på TSMC:s 7-nanometersteknik. Tillsammans borgar detta för rejäla prestandakliv och mer energieffektiva produkter.

På processorsidan handlar det om Ryzen 3000-serien med arkitekturen Zen 2, som blir den första stora omdaningen av Zen som lanserades våren 2017 med Ryzen 1000-serien. Förutom högre prestanda per kärna står fler kärnor på menyn – från högst 8 stycken för konsumentsockeln AM4 upp till 12 och 16 stycken.

AMD-Ryzen-3000-12-kärnor-Userbenchmark.JPG

Modeller med 12 kärnor och 24 trådar har i omgångar hittat ut på webben och nu listas ett tidigt ingenjörsexemplar (ES) i databasen för Userbenchmark. Enligt processorns kodnamn "2D3212BGMCWH2_37/34_N" har den en basfrekvens på 3,4 GHz med en turbofrekvens på 3,7 GHz, varav i alla fall det senare kan väntas bli högre för faktiska butiksexemplar.

I jämförelse med en Ryzen Threadripper 1920X som också har 12 kärnor men baseras på arkitekturen Zen ser ingenjörsexemplaret ut att ha liknande heltalsprestanda vid samma klockfrekvens, medan flyttalsprestandan som väntat är bättre. Det är dock för tidigt att dra några långtgående slutsatser från detta, då optimeringar av mjukvara och mikrokod fortfarande kan göra skillnad.

Många har reagerat på att processorn parats ihop med DDR4-minne som körs i en effektiv klockfrekvens på 1 600 MHz, något som ser ut att vara en felläsning av mjukvaran. Bandbredden som anges för processorn vid läsning (44,7 GB/s) och skrivning (39,9 GB/s) talar för att det som rapporteras är minnets faktiska frekvens och inte dess effektiva (3 200 MHz).

amd-2.jpg

En chiplet på 7 nanometer med åtta kärnor (den lilla kretsen). Två av dessa jämte varandra möjliggör processorer med upp till 16 kärnor för sockel AM4.

amd-1.jpg

Det är mycket som fortfarande är höljt i dunkel om Ryzen 3000-serien, där AMD flyttat ut minneskontrollern till en separat krets tillverkad på 14 nanometer medan själva Zen 2-kärnorna tillverkas på 7 nanometer. Klart står dock att en stor del av prestandaökningen kan väntas av högre klockfrekvenser, men hur mycket högre de blir jämfört med Ryzen 2000-serien återstår att se.

AMD Ryzen 3000-serien lanseras någon gång i sommar. Innan processorerna hittar ut i butik ska AMD prata mer om serien på elektronikmässan Computex 2019 och spelmässan E3 2019, vilka går av stapeln 28 maj respektive 11 juni.

Ser du fram emot Ryzen 3000-serien med Zen 2? Behöver vanliga dödliga mer än 8 kärnor eller gör AMD helt rätt i att släppa 12 och 16 kärnor för sockel AM4?

I butiken: SweClockers Hardware Dreams

Surfar du SweClockers om nätterna? Drömmer du om nästa datorbygge? Denna midnattsblå t-shirt är specialdesignad för tvättäkta entusiaster som älskar datorer och hårdvara. Begränsad upplaga!

Köp här!