Sammanfattning

Wifi 6 har en lång rad användbara nyheter. Sett till maximal bandbredd per klient ökar den med nästan 40 procent över Wifi 5. Upp till 37 klienter kan teoretiskt sett kommunicera parallellt vid 80 MHz kanalbredd tack vare OFDMA, och 9 stycken vid 20 MHz.

asus_160mhz.png

Länkhastighet är lite missvisade för Wifi, då applikationer som mest ser hälften. 3,8 GBit/s är ändå imponerande!

Förbättringar som dessa kommer göra det möjligt för många hemanvändare att helt köra sitt nätverk trådlöst, inklusive latenskänsliga applikationer som spel. Latens ute på internet är redan idag normalt det dominerade tillskottet för "ping"-tiden.

Men för någon som idag sitter med ett Wifi 5 (802.11ac) finns det just nu ingen anledning att känna sig stressad med en uppgradering. Stödet på klientsidan är något begränsat just nu, vilket i praktiken kommer innebära att hastigheten och funktionerna blir begränsade till Wifi 5. Men för den som vill framtidssäkra sitt nätverk blir det å andra sidan en vettig investering.

Möjligt undantag är för den som vill brygga ihop två LAN-nätverk och trådlöst nätverk känns som den lämpligaste lösningen. Även här är Wifi 6 inte absolut nödvändigt just nu, i alla fall inte för den som sitter på en router med 4x MIMO-kanaler, men återigen finns här faktorn med att framtidssäkra nätverket.

IMG_2216.jpg

Prestandalyftet från Wifi 5 är upp till 40 procent om antalet MIMO-kanaler och kanalbredd förblir densamma. Den som på gång att köpa nytt i den lite högre prestandaklassen bör ändå starkt överväga steget upp till Wifi 6. Det kommer bli ett rejält lyft för de mer krävande miljöerna och klientenheter med stöd för tekniken har trots allt börjat rulla ut.

Prisgapet från motsvarande modell utan Wifi 6 är dock inte försumbart. Tar man produkten jag använt för referens i artikeln, ASUS RT-AX88U, är den i skrivande stund ca 40 procent dyrare än sin föregångare RT-AC88U enligt Prisjakt.

Ett potentiellt orosmoln är att standarden inte är formellt fastslagen än. Det finns alltså inga hundraprocentiga garantier för att något man köper idag faktiskt är helt kompatibelt, även om det är mycket sannolikt att det kommer vara det.

Men det råder inget tvivel om att Wifi 6 är ett rejält kliv i positiv riktning för trådlösa nätverk. Det kommer nog alltid finnas användarfall som kräver kabel, men för den stora massan täcker trådlösa nätverk redan behoven. Wifi 6 kan antagligen även få de flesta gamers att transportera sina ettor och nollor genom etern i stället för trådbunden Ethernet.

Min gissning är att klienter med Wifi 6-stöd kommer börja rulla ut på bredare front mot hösten och framförallt under nästa år, då flera produkter visades upp under årets Computex-mässa.

Toppsegmentet för Android-telefoner har små smått introducerat tekniken, och kretsar tänkta för bärbara datorer är lanserade och återfinns rimligtvis i det högre segmentet med Intel Ice Lake under fjärde kvartalet i år.