Wifi 6 idag

Ska man vara riktigt krass finns det just nu inga produkter då Wifi 6-standarden ännu inte är spikad. Med största sannolikhet handlar det dock bara om att justera de sista detaljerna, de produkter som finns på marknaden kan mycket väl fungera rakt av eller med en uppdatering av mjukvaran. Helt säker kan man dock inte vara.

Klientenheter

SweClockers har tidigare skrivit om att Intel lanserat den trådlösa kretsen AX200 under årets andra kvartal, med stöd för just Wifi 6 och för sin tid relativt låg prislapp. Den stora nätverksaktören Broadcom har även de en krets på gång i form av BRCM1094.

De kretsar som nått ut i färdiga produkter så här långt är Killer Wifi 6 AX1650 som hittas i bland annat Alienware-serien samt Qualcomms systemkrets Snapdragon 855. Det är ingen garanti att alla mobiler utrustade med kretsen har stöd för Wifi 6, men ett exempel där stöd finns är Samsung Galaxy S10 familj.

Under Computex presenterades ett flertal kommande produkter med stöd för Wifi 6. Exempel på dessa är X570-baserat moderkort från Gigabyte, Intels Project Athena samt styrkretsen i Ice Lake U och Y.

I artikeln om Intels Ice Lake-processorer nämns:

Sett till trådlös kommunikations levereras båda processorserierna med stöd för kommande Wifi 6 (802.11ax), vilket ger nära tre gånger snabbare trådlös överföring jämfört med föregående generations mobila nätverkskretsar med Wifi 5 (802.11ac)

Cirka tre gånger högre prestanda kommer av att kretsarna stödjer 160 MHz kanalbredd mot tidigare 80 MHz, vilket ger en fördubbling. Kombinerat med de ca 40 procent som den nya tekniken ger blir lyftet totalt upp till 2,8 gånger högre bandbredd.

Värt att notera är att det finns Wifi 5-routers som stödjer 160 MHz kanalbredd, och har man en sådan kommer Wifi 6-klienter med stöd för 160 MHz få upp till dubbel bandbredd jämfört med en typisk Wifi 5-klient med 80 MHz kanalbredd.

Routers

Största användningen för Wifi 6 idag är kanske främst för att koppla ihop två LAN-nätverk där av olika skäl en trådlös länk passar bättre än en kabel. Lite mer avancerade hemmarouters kan ofta konfigureras som en switch där en router agerar trådlös klient mot en annan router som är ansluten till internet.

asus_topo.png

I ASUS produkter kallas detta för "media bridge". Routern till höger i bilden ovan är en sådan brygga.

asus_ap.png

Router mot internet ska vara i AP-läge eller Wireless router-läge.

asus_media_bridge.png

Enheter kan ansluta via Ethernet till routers i media bridge-läge.

Det innebär att det inte finns tekniska krav på att alla routers måste vara av samma modeller, eller ens från samma tillverkare. För att kunna nyttja detta läge är funktionen "media bridge" nyckeln. Observera att namnet på funktionen kan variera mellan tillverkare.

En trevlig modern trend: Mesh-nätverk

En utmaning för den som vill täcka lite större ytor med trådlöst nätverk är att säkerställa god mottagning för samtliga enheter. Nätverk över 5 GHz-bandet är särskilt utmanande på grund av sämre räckvidd jämfört med 2,4 GHz. Det är ändå fördelaktigt att använda 5 GHz-bandet på grund av möjlighet till väsentligt högre kapacitet.

Mesh-nätverk erbjuder en enkel och ofta mycket väl fungerande lösning på problemet. De flesta hemmarouter-tillverkare har någon form av mesh-lösning i sitt sortiment. SweClockers har flera testpiloter på just mesh-lösningar.

Många av Asus routers stödjer en funktion de kallar Aimesh. En funktion som SweClockers "så fungerar det"-serie utforskar i en artikel.

aimesh.png

I ett mesh-nätverk samverkar flera accesspunkter om att hantera samma trådlösa nätverk över en större yta.

Mesh-nätverk med stöd för Wifi 6 kan direkt dra nytta av den högre kapaciteten i sitt "backhaul"-nätverk, det vill säga kommunikationen mellan mesh-noderna.

Färre restriktioner

Att koppla ihop två routers på detta sätt ger typiskt högre prestanda än vad som är fallet mot normala klientenheter. Detta då mobiler och bärbara datorer av praktiska skäl inte kan utrustas med lika många antenner, och därmed inte lika många så kallade MIMO-kanaler.

Mobiler har typiskt en eller två antenner. Bärbara datorer har nästan alltid två antenner, medan vissa toppmodeller är utrustade med tre. Vidare stödjer Wifi 5 och Wifi 6 olika kanalbredd på 20, 40 och 80 MHz. Wifi 6 samt andra vågen Wifi 5 stödjer upp till 160 MHz. Högre kanalbredd ger högre teoretisk kapacitet, men risken för störningar ökar också.

Det är sant för alla versioner av Wifi. Teoretisk bandbredd mot antal MIMO-kanaler ser ut så här vid 80 MHz (högsta kanalbredd i de flesta hemmarouters med standardinställning).

Antal antenner (st)

Wifi 5 (Mbit/s)

Wifi 6 (Mbit/s)

1

433

600

2

866

1200

3

1300

1800

4

1733

2400

Faktisk bandbredd som applikationer "ser" är ungefär hälften av siffrorna ovan, detta på grund av förluster i protokollet (eng. overhead). Och till skillnad från Ethernet, där det finns en separat kanal för läsning och skrivning, delar trådlösa nätverk på utrymmet i luften.