Det här är på gång i Wifi 6 – nästa generations trådlösa nätverk

Nästa generations trådlösa nätverk börjar sakta men säkert nå marknaden. I denna artikel går Yoshman igenom tekniken och vad den tillför jämfört med tidigare versioner.

1. Inledning

I år fyller organisationen som hanterar specifikationen kring trådlösa nätverk för PC-datorer, Wi-Fi Alliance, 20 år. Wi-Fi 6 är utan tvekan den enskilt största uppgradering av specifikationen som lanserats hittills. Lustigt nog är det ett av de minsta stegen sett till förväntad ökning i bandbredd mot en enskild enhet. Hur hänger det ihop?

Det är inte bara processordesign som allt mer börjar begränsas av fysikens lagar, det finns också gränser för hur mycket data som kan skickas genom "etern" på ett praktiskt användbart sätt inom ramen för överkomligt pris, tillåten sänd effekt, bärfrekvenser och liknande parametrar.

På senare år har vi sett processorer få fler kärnor, samtidigt som prestanda per kärna utvecklats väldigt lite. På samma sätt finns de riktigt stora förbättringarna hos Wi-Fi 6 inte i enskilda prestandahopp utan istället primärt i miljöer där riktigt många enheter måste samexistera.

wifinet.png
rt.png

Produkten som visas i artikeln: Asus RT-AX88U

Dagens Wifi-teknik fungerar bra med en handfull enheter per accesspunkt, men i vänthallar på flygplatser/tågstationer med väldigt många enheter per accesspunkt, samt i miljöer med stort antal överlappande trådlösa nät, rasar effektiviteten då enheterna börjar "prata i mun på varandra".

Wifi 6 har bland annat sneglat på fjärde och kommande femte generations mobilnätverk där just problematiken att hantera många klienter per cell stått i fokus.

Denna artikel går igenom nyheterna i Wifi 6 som till exempel hur stora installationer hanteras mer effektivt, en överblick över nuvarande produktutbud som har stöd för standarden samt en liten fingervisning kring vilken praktisk prestanda som är att vänta.

Denna guide skapas i samarbete med ASUS Nordic

ASUS-logo-ISOI_2line_Black_trans.png

Tack vare sponsorskap och samarbeten kan SweClockers fortsätta erbjuda högkvalitativt innehåll utan kostnad för läsaren.

Trevlig läsning – och glöm för all del inte att kommentera!

Produkt i artikeln

Pris

Asus RT-AX88U