Under våren år 2012 lanserade Nvidia sin kontring mot AMD:s Radeon HD 7970 i form av Geforce GTX 680. Modellen gick vid lanseringstillfället vinnande ur striden som grafikkortet med den snabbaste grafikkretsen, men kunde dock inte plocka hem pokalen som snabbaste grafikkort då ärkerivalens Radeon HD 6990 med dubbla grafikkretsar fortfarande höll den positionen.

Bakom kulisserna pågick dock arbetet med det som skulle bli nästa generations flaggskepp från Nvidia. Företaget visste att detta var en ytterst tidskritisk uppgift, då AMD filade parallellt på sitt egna prestandamonster Radeon HD 7990 som hade en planerad lansering under våren. I slutändan visade sig dock stressen vara obefogad eftersom AMD senarelade lanseringen av flaggskeppet med ett helt år.

Nvidia höll dock tidsschemat och en dryg månad efter lanseringen av Geforce GTX 680 släppte företaget lös världens snabbaste grafikkort – Geforce GTX 690. Modellens baserades på en dubbel uppsättning av grafikkretserna GK104 enligt arkitekturen "Kepler" som sammankopplades via flergrafiktekniken SLI. Därtill bestyckades kortet med 4 GB GDDR5-minne som delades mellan kretsarna.

TBT_690-2.jpg

Utöver en på pappret väldigt hög beräkningskraft markerade Geforce GTX 690 startskottet för Nvidias nya referensdesign av grafikkort som skulle komma att leva vidare i många år efter. Borta var den högblanka plasten från tidigare kort och istället introducerades en helt ny kyllösning med ett hölje av borstad aluminium som täckte en ångkammarbestyckad kylfläns.

Läs SweClockers recension av Geforce GTX 690

När kortet passerade SweClockers testlabb i maj 2012 prisades det för sin skyhöga prestanda, välbyggda kylare och inte minst en fullt rimlig effektförbrukning för att röra sig om ett flaggskepp. Bland de negativa aspekterna syntes en snuskigt hög prislapp på drygt 9 000 kronor samt beroendet av att speltitlarna behövde vara optimerade för flergrafikstekniken SLI.

Sammantaget vägde dock det positiva över med råge, vilket innebar att kortet belönades med utmärkelsen "Toppklass". Geforce GTX 690 ses av många som det sista konsumentkortet Nvidia släppte med flera grafikkretsar. Visserligen lanserade företaget uppföljaren Geforce GTX Titan Z ett par år senare, men med en prislapp på runt 25 000 kronor var den utom räckhåll för de allra flesta.

Så står sig Geforce GTX 690 prestandamässigt år 2019

Då redaktionen har kvar ett Geforce GTX 690 i hårdvaruarkivet måste vi givetvis även se hur det presterar i dagens spel ställt mot modern grafikhårdvara. Kortet körs i SweClockers sedvanliga testsystem för grafikkort och testas i spelen Battlefield 1, Far Cry 5 samt Rise of the Tomb Raider vid upplösningen 1 920 × 1 080 pixlar. Drivrutinsmässigt används Geforce Drivers 430.39.

Med de första resultaten i hand från Battlefield 1 står det klart att Geforce GTX 690 fortfarande kan driva runt moderna titlar i upplösningen 1080p. Modellen landar på ungefär samma nivå som Geforce GTX Titan och cirka 55 procent bättre än ett enskilt Geforce GTX 680. I jämförelse mot rivalen AMD:s Radeon HD 7990 är det dock föga imponerande siffror som uppvisas, då det kortet presterar hela 34 procent bättre än Geforce GTX 690.

Geforce GTX 690 ger dugliga resultat i Far Cry 5, men lyckas dock inte hålla ett snitt på 60 FPS. Modellen presterar marginellt bättre än ett Geforce GTX Titan men besegras av populära enkelkretskort som Geforce GTX 970 och Radeon R9 290X. Därtill presterar konkurrenten AMD:s Radeon HD 7990 hela 53 procent bättre än Geforce GTX 690 i denna titel.

I Rise of the Tomb Raider presenterar Geforce GTX 690 förhållandevis respektabla siffror för ett sju år gammalt grafikkort och landar på ett snitt strax under 60 FPS-strecket. Den subjektiva upplevelsen är dock något skakig, vilket även gör avtryck i de lägsta värdena från mätningarna. Radeon HD 7990 har här minst försprång i de testade spelen, men tar dock hem vinsten med 22 procent bättre prestanda.

Sammanfattande tankar kring Geforce GTX 690 sju år senare

Att Geforce GTX 690 var ett riktigt häftigt grafikkort när det släpptes är svårt att förneka. Modellen erbjöd riktigt imponerande prestanda och var ett särskilt starkt val för den som vid den tiden ville spela i högre upplösningar. Därtill satte Nvidias nya referenskylare en helt ny ribba för hur grafikkortsmakarens väg skulle se ut många år framöver med sina egna designer.

TBT_690-3.jpg

Med detta sagt hann dock tiden ikapp Geforce GTX 690 förhållandevis snabbt. Även om resultaten i dagens tester ser fullt dugliga ut är detta ett kort som utformades för betydligt högre upplösningar än 1080p – något som inte klingar vidare bra med kortets begränsade grafikminne ihop med modernare spel.

Efter lanseringen av korten började allt fler utvecklare lägga krut på mer högupplösta texturer i sina spel, vilket blev ett problem då kortet i praktiken endast hade en frame buffer på 2 GB. Den som spelade i höga upplösningar kunde ofta känna av detta genom rejäla bildfrekvensdippar när minnet tog slut, något som kändes väldigt tråkigt med tanke på att beräkningskraften ändå fanns där.

Sammanfattningsvis är Geforce GTX 690 ett kort som i högsta grad går att spela på än idag, men man behöver se upp för särskilt minnestunga spel och verkligen se till att titeln har implementerat SLI-stöd.

Ägde du ett Geforce GTX 690 när det begav sig, eller sitter du rentav på ett än idag? Dela med dig av dina erfarenheter i kommentarstråden till denna artikel!

swec_20_gubbe_final.png

SweClockers firar 20 år, 1999–2019

Sedan 1999 har SweClockers varit samlingsplatsen för datornördar från hela landet. Det ska givetvis firas! Under året väntar retroosande tester, artiklar och forumsnack – givetvis tillsammans med er!

Häng med när vi blickar bakåt och siar om framtiden!

Följ SweClockers 20 år via vår specialsida