För mindre än en månad sedan avtäckte Sonys chefsarkitekt Mark Cerny de första detaljerna runt företagets nästa generations spelkonsol, eller Playstation 5 som namnet tros bli. Utöver detaljer om den AMD-baserade systemarkitekturen låg stort fokus på systemets lagring, som då bekräftades vara SSD-baserad.

En del av avtäckandet var en demonstration av systemets lagringslösning, där spelet Marvel's Spider-Man användes som testbädd för att visa lagringsprestanda. Här laddades den öppna spelvärldens data in över femton gånger snabbare jämfört med hur spelet laddas in på Playstation 4 Pro.

I samma intervju avslöjade Mark Cerny att systemets SSD-lagring ska få högre rå bandbredd än någon lösning på PC-marknaden idag. Den tekniska lösningen förklarades inte i närmare detalj, något SweClockers Andreas och Jacob spekulerat runt i videoform. I ett nytt uttalande från Sony i en intervju med Official PlayStation Magazine konstateras lagringshastigheten vara ett paradnummer för konsolen.

An ultra-high-speed SSD is the key to our next generation. Our vision is to make loading screens a thing of the past, enabling creators to build new and unique gameplay experiences.

Uttalandet går alltså inte in på några tekniska detaljer runt SSD-lösningen, men det finns två intressanta detaljer att lyfta ut. Dels utlovas laddningstider bli ett stycke historia, ett område som förbättrats med nuvarande generationens konsoler men som i allra högsta grad fortfarande är ett hinder med Playstation 4 och Xbox One.

Den andra detaljen värd att belysa är att lagringsprestanda står i fokus för Sonys arbete med Playstation 5. Tidigare generationer har aldrig satt lagringsprestanda i fokus, och detta uttalande antyder att obefintliga laddningstider kommer vara en ledstjärna för spel på den kommande konsolen.

Då Sony har meddelat att företaget inte kommer närvara vid E3-mässan 11–14 juni kan det dröja innan mer konkreta detaljer om Playstation 5 presenteras.

Läs mer om Playstation 5: