Stora datorchassin populärast bland SweClockers medlemmar

Även om trenden mot mindre byggen ökar är det enligt en färsk omröstning i forumet fortfarande de fullstora datorchassina som dominerar bland SweClockers medlemmar.

Medan det finns många olika parametrar att ta ställning till när man bygger en ny dator är chassit, och storleken på detta, utan tvekan en väldigt viktig beståndsdel, då detta både dikterar vilka komponenter som får plats och inte minst hur mycket utrymme det tar i anspråk vid datorplatsen.

Just chassistorlekar var också ämnet för en omröstning vi hade rullandes i SweClockers forum under våren. Nu har drygt 2 200 medlemmar sagt sitt och det har därmed blivit dags att sammanfatta resultaten.

Topp 5 – populäraste chassistorlekarna på SweClockers

Typ av chassi

Antal röster

Andel

ATX – Miditower

1 207 st.

54 %

ATX/E-ATX – Fulltower

360 st.

16 %

Mini ITX – SFF

196 st.

9 %

Micro ATX – Minitower

174 st.

8 %

Mini ITX – Minitower

151 st.

7 %

Med resultaten i hand står det klart att en övervägande majoritet av de som röstat sitter på ett miditower-chassi enligt formfaktorn ATX. Därefter är det ett rejält gap till nästa storleksklass, som intressant nog rör sig om gigantiska modeller i fulltower-klassen. Först på tredje plats dyker kompaktare varianter upp i form av segmentet small form factor (SFF) och moderkort enligt formfaktorn Mini ITX.

Snacka mer om chassin i forumet

Utfallet kommer inte som någon direkt överraskning sett till det vida sortimentet av både chassin och moderkort för ATX-formfaktorn. Dock bör det nämnas att produkter anpassade för mer kompakta datorsystem blir allt mer vanligt förekommande, samtidigt som användarna i större utsträckning ställer mindre krav på expansionsmöjligheter gällande exempelvis lagringsenheter – något som i slutändan kan göra mindre chassin mer vanliga i framtiden.

Vill du veta mer om olika chassin och formfaktorer? Missa inte SweClockers guide till datorlådor!