Microsofts VD Satya Nadella inleder årets upplaga av utvecklarmässan Build med att prata om företagets stora satsningar framöver. Föga överraskande står molntjänster och artificiell intelligens i fokus, men kommande tillägg i webbläsaren Edge ska göra livet lättare för den som utvecklar innehåll för webben.

Internet Explorer lever vidare i Edge

Microsoft meddelade tidigare i år att företaget överger den egna webbläsarmotorn i Edge för att istället bygga webbläsaren på det öppna källkodsprojektet Chromium. Detta är samma bas som Google Chrome baseras på. Bytet motiveras enligt Microsoft av att företaget vill göra livet lättare för webbutvecklare som behöver upprätthålla kompatibilitet mellan flera webbläsarmotorer.

EdgeChromium.jpg

Microsoft Edge kommer i nästa version vara baserad på öppen källkodsprojektet Chromium.

Detta åstadkoms genom att Microsoft gör det möjligt att starta Internet Explorer i en egen flik i Edge i något som kallas IE mode. Detta ska ge företag möjlighet att kunna använda interna webblösningar baserade på Internet Explorer inuti en modern webbläsare, och ge utvecklare möjligheten att testa kompatibilitet mot båda webbläsarna på ett smidigare sätt.

Den kommande versionen av Microsoft Edge ska också få utökade möjligheter för säkerhet. Användare ska kunna välja mellan tre nivåer av säkerhet: obegränsad, balanserad och strikt. Beroende på vilken nivå användaren väljer kommer webbläsaren anpassa hur webbsidor tillåts spåra användaren.

En annan ny funktion som tillkommer i nästa version av Microsoft Edge är något som kallas Collections. Denna funktion ska låta användare spara och organisera webbinnehåll i samlingar, som sedan ska kunna exporteras som paketerade samlingar. Dessa ska kunna användas av dem som vill spara webbinnehåll i organiserade samlingar, och kunna dela dessa samlingar med andra användare.

Vidare utveckling på webbläsarfronten innefattar att Microsoft nu har slutfört certifieringen av Windows Hello i webbläsare enligt FIDO-standarden i maj 2019-uppdateringen av Windows 10. Det innebär att alla webbsidor kan använda biometrisk säkerhet via Windows Hello som säkerhetsmetod istället för traditionella lösenord.

Enligt Microsoft ska stödet för Windows Hello vara inkluderat i Microsoft Edge i Windows 10 May 2019 Update, och här stöds även Firefox 66. Stöd för övriga webbläsare ska tillkomma senare under året.

Smartare snacksaliga agenter

Likt konkurrenter som Google och Apple satsar Microsoft hårt på att utveckla nästa generations smarta AI-assistenter. Microsoft köpte företaget Semantic Machines under 2018, och gruppens teknik för tolkning av naturliga språkmönster ska byggas in i ett flertal Microsoft-tjänster framöver. AI-assistenten Cortana är en sådan tjänst.

Assistent_APIer.jpg

Microsofts tjänster för naturlig språkigenkänning ska kunna ansluta till en mängd olika API:er utan användarens inblandning.

Assistent_telefon.jpg

Användarens kommandon och resultatet av dessa ska visas som naturliga konversationskedjor i mottagande klient.

Under Build demonstrerar Microsoft hur språktolkningen kan användas för att låta användaren styra och planera vardagen enbart med rösten. Användarens frågor och kommandon tolkas om till anrop som går ut över en mängd utvecklargränssnitt (API:er), vilket knyts samman sömlöst i bakgrunden utan behov av input från användaren.

Linux- och terminalnytt

Microsoft avtäcker även Windows Terminal, vilket som namnet antyder är ett nytt terminalprogram för Windows-plattformen som ska ersätta gamla beprövade kommandotolken. Det kan ses som en modernisering av vad kommandotolken tidigare erbjudit. Några av nyheterna innefattar modernt stöd för rik text och emoji-symboler, samt hårdvaruaccelerering rendering av typsnitt.

Windows_Terminal_4.0.jpg

Windows Terminal kommer också stöda flikar i terminalfönster, samt stöd för teman och anpassning av terminalfönstrens utseende. Det ska bli klienten utåt för såväl Powershell som kommandotolken och Windows Subsystem for Linux (WSL). Windows Terminal ska göras tillgänglig mot mitten av juni.

Windows Subsystem for Linux är en tjänst för molntjänsten Windows Azure som gör det möjligt att integrera Linux-baserade system och tjänster. Microsoft låter utvecklare ta del av Windows Subsystem for Linux 2 under Build och några av nyheterna inkluderar upp till dubbelt så snabb prestanda vid transaktioner i Linux-baserade filsystem.

Förstärkt engagemang i öppen källkod

Microsoft meddelar att företaget har bidragit med över 300 förbättringar eller tillägg i Chromium-projektet sedan de gick med i projektet, och företagets engagemang verkar fördjupas ytterligare. Under Build kommer utvecklare även ta del av information om kodspråket Q# och dess kompilerare, som båda blir öppen källkod.

Q# är ett kodspråk och en modell för hur en kvantdator ska kunna agera hjälpprocessor vid kvantberäkningar. Genom att göra plattformen till öppen källkod hoppas Microsoft göra det lättare för utvecklare att ta till sig detta komplicerade område. Q# ska göras tillgängligt som öppen källkod på Github inom de kommande månaderna.

Detta och mycket mer kommer Microsoft demonstrera under Build 2019 som pågår den 6 till 8 maj. Den som inte kan närvara vid eventet kan se Satya Nadellas öppningspresentation i kväll klockan 17:30 svensk tid.

Läs mer om Microsoft: