Styrenheten – mer än bara diagnostik och sensorer

För att styra en mekanisk hårddisk och hantera stora mängder data vid olika typer av arbetslaster, bestyckas olika serier med styrutrustning och elektronik skräddarsydda för ändamålet.

Hårddiskar i Skyhawk-serien har ett väldigt specifikt arbetsområde, där syftet är att spara stor mängd strömmad data från till exempel videoövervakningssystem med flera kameror. Detta sätter press på systemet genom att belasta med kontinuerligt nya datapaket som dessutom hänger ihop med redan skriven data.

Skyhawk_Cache.png

Bild: Seagate

Här paketerar och schemalägger styrenheten i hårddisken skrivningarna redan när data mottas i cacheminnet, för att säkerställa att ingen data förloras eller missas för att skrivningarna går för långsamt. Att kritisk data förloras besegrar hela syftet med övervakningssystemet och således är systemet optimerat för en specifik last.

På samma sätt är Ironwolf-serien utrustade med en firmware som är optimerad för drift i system där flera diskar är kopplade i samma lagringsvolym. En lång sökning efter ett datapaket eller misslyckade försök att nå en disksektor kan få prestandan i systemet att falla markant. Att ha flera enheter som samtliga kan ge upphov till detta beteende är inte lämpligt och kan även göra att NAS-enheten helt enkelt bannlyser diskarna som defekta.

Flera fall har uppstått där användare har nyttjat hårddiskar från arkiv-serier som haft för långa söktider och helt enkelt slängts ut som defekta, trots att enheten i sig presterar och beter sig precis som ämnat.