Hårddiskhaveri – en ränta-på-ränta kalkyl

Med en AFR på 0,73 procent ligger Ironwolf och Ironwolf Pro väldigt bra till jämfört med andra lagringsenheter på marknaden. Vad exakt en desktop-enhet ligger på är det ingen tillverkare skyltar med, men de verkar ligga på strax under en procent per år från den statistik som har getts ut. I en NAS lär andelen vara ännu lägre.

En fiktiv NAS simuleras med två olika konfigurationer av diskar och med två olika typer av lagringsenheter. Den ena använder sig av NAS-hårddiskar med samma årliga AFR-siffra som Ironwolf-serien och den andra med en lagringsdisk med en haveririsk på en procent per år.

Prob_Seagate_5_and_1.png

Med enbart en hårddisk är skillnaden inte stor mellan de två olika AFR-värden som det simulerats med, drygt en procent efter fem år. I ett system med flera lagringsenheter kommer varje liten procentenhet i hållbarhet dock ha en markant större inverkan då "ränta-på-ränta-principen" faller in. Detta gör det väldigt lämpligt att titta på en NAS-hårddisk med ekonomens ögon.

Ett sätt vid övervägning av inköp av en lagringsenhet till lägre pris är att slå ut inköpspriset på antalet år garantin täcker enheten. Siffran som erhålls kan ses som en kostnad att äga enheten per år.

Innan olyckan är framme

En vass kontroller kan tillsammans med rätt operativsystem övervaka och informera användaren om hårddiskens hälsa. Det pratas SMART-data som ger gränsvärden för vad som anses acceptabelt och när en hårddisk bör anses vara förbrukad.

Health.png

Seagate har med samtliga enheter i Ironwolf-serien jobbat tillsammans med en uppsjö NAS-tillverkare för att integrera ytterligare stöd i operativsystemen, för övervakning av de utökade sensorer som lagringsenheterna bestyckats med. Detta väljer Seagate att kalla Ironwolf Health Management.

Dataräddning kan rädda semesterminnena

Normalt sett kostar dataräddning för enskilda diskar många tusenlappar, det är inte ovanligt att kund får betala femsiffrigt. Med de dyraste enheterna ingår dock dataräddning i viss utsträckning.

Inget som bör ses som en lösning förutom vid de mest desperata fallen av hårddiskhaverier, men det är helt klart en faktor att ha i åtanke vid inköp. Dataräddningstjänsten täcker försök till återställning av data och ingår under de två första åren av garantitiden hos Ironwolf Pro.