Olika typer av mekaniska hårddiskar

Det finns olika serier av hårddiskar för ämnade för olika arbetslaster. Inte bara kan vi prata om olika hårddiskserier utan även olika format. På marknaden är det främst 2,5- och 3,5-tumsenheter som överlevt.

Flera gränssnitt finns såsom SAS, M.2 för SSD-enheter samt Intel Optane, men på konsumentmarknaden är det fortfarande SATA som än så länge är det gränssnitt som sitter på tronen för masslagring.

Seagate 14 TB.jpg

Tillverkarnas produktserier har namngetts för att underlätta för konsumenter och olika tillverkare har vitt skilda namnval. Namnen är i sig är rätt ointressanta, men kategorierna som de försöker pricka är av väsentlighet varvid guiden gäller för samtliga hårddisktillverkare som går att hitta på marknaden.

Desktop – Generella lagringsenheter för persondatorn

Hårddiskar i dessa serier är oftast lite av en "Jack of all trades, master of none". Med det sagt presterar dessa enheter riktigt bra i situationer med en eller enbart ett få antal laster, då styrenheten kan fokusera sitt arbete på att leverera bästa möjliga prestanda i just en enskilda laster.

Seagate Barracuda Pro 14 TB 13.jpg

Seagate Barracuda heter den serie av hårddiskar från Seagate som är mest trolig att sitta som systemdisk i en maskin eller användas för program, lagring och interaktiva laster i en persondator. De snabbaste hårddiskarna från Seagate finns i denna serien under suffixet "Pro".

► Läs mer om Seagate Barracuda Pro.

NAS – Hårddisk för servrar och datalagringsmaskiner

Hårddiskserier för nätverksansluten lagring (eng. NAS, Network Attached Storage) och lagring i serversystem där många hårddiskar packas tätt i liten volym, oftast i samband med någon form av redundanslösning via RAID eller annan hårddiskspegling. Fokus för dessa enheter är konsekvent och bibehållen prestanda, god kvalitet och hög datasäkerhet.

NAS-hårddiskar har ofta den högsta lagringskapaciteten av tillverkarnas konsumentserier och är ofta de mer påkostade enheterna med den senaste tekniken. Detta då dessa serier bygger på samma plattform som de enheter som går in i datacenter och servrar. Där läggs stora summor pengar både från köparnas håll men även tillverkarna lägger mycket pengar på att ligga i framkant och slå konkurrenterna.

55644.jpg

Ironwolf är serien från Seagate som är ämnade det arbetsområde som kräver flera hårddiskar som samarbetar väl. Även denna serie kommer i utförande med och utan suffixet "Pro". Enheterna utan suffix har tre års garanti och enheter med suffixet har fem års garanti, vilket återspeglar fokus på pålitlighet denna nisch har.

För Pro-modellerna tillhandahåller även Seagate funktionen de kallar för Data Recovery Service för exempelvis hårddiskfel, virus, programvaruproblem och andra problem som kan orsaka dataförlust.

► Läs mer om Seagate Ironwolf.

NAS-enheter är även den serie enheter som får vassast utveckling och i dagsläget går det att köpa enheter i storlekar upp till 16 TB för konsument.

Surveillance – Hårddiskar för övervakningssystem

Enheter ämnade för övervakningssystem är en tämligen smal nisch. Målet för dessa enheter är att leverera kontinuerlig och konsekvent prestanda då dataströmmen konstant skriver till enheten utan uppehåll – exempelvis från en kamera.

Hårddiskar i denna produktkategori är även väl ämnad vissa serverlaster, vilket gör att även de har en plats i datacenter tillsammans med NAS-enheterna. Tekniskt är de väldigt snarlika, men har olika styrkor.

Exempel på uppgifter kan vara att ta emot dataloggning från fordon, sensorer eller beräkningsresultat. Dataströmmar från dessa system kan ske utan uppehåll under mycket långa perioder (månader) där enheten måste leverera konsekvent prestanda.

Skyhawk.jpg

Skyhawk är serien från Seagate som är ämnad för övervakningssystem och är utrustad med en styrenhet optimerad för en eller flera dataströmmar utan uppehåll.

Arkiv-hårddiskar

Arkiv-lagring är ämnade för stora datamängder som sällan behöver nås. Därför är enheter av denna typen optimerade för ensamma dataströmmar. Användandet av tekniker som SMR (Shingled Magnetic Recording) medför att flera simultana dataströmmar med alternerande skrivning och läsning på enheten ger sämsta möjliga prestanda.

Fokus ligger här på god kontinuerlig skrivprestanda till ett lågt pris. En snabb blick på dagens marknad ger intrycket att dessa enheter främst riktar sig mot företagsmarknaden då få konsumenter har behov eller ekonomin att köpa dessa lagringsenheter. Dessa enheter var populära för ett par år sedan när storlekar om 8 TB var i överkanten av vad som gick att köpa som konsument.

I dagsläget verkar dessa enheter vara på väg ut då många av de tekniska framsteg som tidigare satt i arkiv-hårddiskarna antingen har migrerats till NAS-serierna eller helt enkelt inte slår lagring på magnetband. De serier som finns tillgängliga är främst ämnade för servermarknaden och har prislappar där efter.

NAS SSD – Flash optimerat för NAS-laster

Ibland räcker inte prestandan till hos vanliga mekaniska enheter och då är det NAND Flash-baserad lagring som står på tur.

ironwolf110ssd_3.84tb_en_GB.jpg
ironwolf110ssd_3.84tb_7.jpg
ironwolf110ssd_3.84tb_9.jpg

Detta är inte någon unik lösning men hittills har SSD-enheter ämnade för lagring varit riktade mot servermarknaden och inte konsument. Ironwolf SSD är SSD-enheter ämnade för konsumentmarknaden med fem års garanti och dataräddning precis som den mekaniska motsvarigheten Ironwolf Pro.