SweClockers fräschar upp juldatorn – nytt grafikkort för ökad spelprestanda

Det har snart gått ett halvår sedan SweClockers sydde ihop redaktionens julpaket. Så, frågan lyder – vad behöver bytas ut för att fräscha upp systemet för våren?

Datormarknaden är i mer eller mindre ständig gungning. Även om lanseringar i perioder lyser med sin frånvaro är det alltid prisförändringar eller temporära kampanjer som avlöser varandra, vilket oavbrutet förändrar spelplanen. Valet av hårdvara är aldrig konstant.

Lagom till tomtetider sydde Jonas och Emil ihop SweClockers Juldator 2018, där målet var att skapa ett vettigt system som inte får kreditkortet att glöda. Sedan dess har det dock lanserats en hel del nya produkter, samtidigt som priserna i många fall sjunkit rejält.

Med detta i backspegeln fick vi en briljant idé på redaktionen – varför inte ge juldatorn en snabb översyn, justera något komponentval och presentera ett finputsat vårbygge? Många följer gärna SweClockers råd, och julsystemet börjar med handen på hjärtat blir ganska utdaterat för den som ska göra nyinköp.

Sagt och gjort! Här är SweClockers "vårdator" 2019, en lätt justerad version av fjolårets juldator. Vi har gått igenom komponentlistan, uppdaterat priser och funderat runt huruvida någon del inte längre platsar. Målet är att byta så lite som möjligt, men ändå göra listan mer 2019-vänlig.

maxresdefault.jpg

Komponentlista

Typ

Produkt

Cirkapris

Lägsta pris

CPU

AMD Ryzen 5 2600X

2 290 kronor

Moderkort

Asus ROG Strix B450-F Gaming

1 390 kronor

Minne

Corsair Vengeance LPX 16 GB

1 090 kronor

Grafikkort

Nvidia Geforce RTX 2060 FE

3 999 kronor

3 999 kr

SSD

Samsung 860 EVO 1 TB

1 790 kronor

Chassi

Fractal Design Define C

890 kronor

Nätaggregat

Corsair RM650x 650 W

950 kronor

Totalt (ca):

12 400 kronor

Prisjakt-lista

Resultatet är föga förvånande en maskin som är extremt lik juldatorn. Den enda skillnaden ligger i grafikkortet – Geforce RTX 2060 ersätter Radeon RX 590, vilket innebär ett saftigt kliv upp i prestanda. Uppgraderingen är möjlig tack vare att priset på bland annat primärminne sjunkit rejält, vilket frigör pengar att lägga på annat.

Förutom det uppgraderade grafikkortet ligger övriga komponenter fast, då det inte finns några tillräckligt starka skäl att rota runt där. Ett AMD Ryzen 5 2600X-baserat system är fortsatt vettigt, även om en brasklapp bör läggas för att nya lanseringar väntar under sommaren. Det och mycket mer diskuteras i videoklippet i artikelns topp!

Fem populära Geforce RTX 2060-modeller

Modell

Cirkapris

Lägsta pris

Asus Geforce RTX 2060 Phoenix

4 000 kr

Gigabyte Geforce RTX 2060 OC

4 100 kr

MSI Geforce RTX 2060 Ventus XS OC

4 300 kr

Palit Geforce RTX 2060 StormX

3 900 kr

Zotac Geforce RTX 2060 Twin Fan

4 100 kr

I videoklippet och komponentlistan använder vi Founders Edition-modellen av Geforce RTX 2060, en variant som är väldigt prisvärd och har kompetent kylare. Kortet är dock extremt svårt att få tag på, och har varit slut i lager hos Nvidia en längre period.

Kort och gott, det kan vara idé att välja ett annat Geforce RTX 2060-kort från någon av alla partnertillverkare. I listan ovan finns fem populära modeller, och på Prisjakt kan en uppsjö varianter hittas. Rätt köp styrs mycket av vad som är på kampanj eller extra prispressat just nu – något som ändras dag för dag.

Andra alternativ kan vara långsammare Geforce GTX 1660 Ti för den som vill spara några hundralappar. Även AMD Radeon Vega 56 säljs till i skrivande stund pressade pris, vilket innebär en bra deal.

Sammanfattning

Fjolårets juldator är fortfarande hett diskussionsämne, och dyker upp som inköpsförslag i SweClockers forum med jämna mellanrum. Även om det är ett bra system och utmärkt val i slutet av 2018 har mycket ändrats, inte minst tack vare flera nylanseringar.

SweClockers vårdator 2019 är en lätt uppfräschad variant som rent konkret bara byter ut grafikkortet – den svagaste länken i maskinen. Resultatet är en dator som ger i runda slänga 40 procent bättre grafikprestanda, tillräckligt för att öka upplösningen eller vrida upp reglagen en bra bit.

Men, som alltid, den som inte har bråttom kan göra rätt i att vänta. Redan under sommaren väntas nya processorer och grafikkort från AMD, vilket kan röra runt rejält i grytan. Så är det å andra sidan dock alltid – något nytt och spännande väntar runt hörnet.

Hur skulle du uppgradera SweClockers juldator för sommaren 2019? Håller du med om redaktionens förslag? Berätta i kommentarerna!

Bygga egen dator? Klart du ska!

thumbs-002.jpg

Missa inte SweClockers maffiga datorbyggarguide i samarbete med Webhallen! Där går Jonas Thörnqvist steg för steg igenom allt du behöver veta för att sätta ihop din första monstermaskin – givetvis på video. Ingen tid att förlora, sätt igång bums!

SweClockers Datorbyggarguide
Mer hjälp i SweClockers Guideportal