Efter en längre tid av höga priser som skvalpat på runt samma nivåer blev år 2018 början på ett trendbrott. Minnestypen DRAM som används för primärminne sjönk i pris, något som även blev fallet för NAND Flash som används för de flesta typerna av lagring som inte involverar mekaniska delar.

De sjunkande priserna kom till följd av att de stora jättarna byggt nya fabriker och utvecklat mer avancerade tillverkningstekniker. Detta har ökat utbudet på minneskretsar, något som i branschen mäts i antalet bitar data tillgänglig på dessa. Detta och lägre efterfrågan än väntat har lett till att priserna på minnen är i fritt fall, där NAND dök med hela 20 procent under första kvartalet.

I en sammanställning gjord av Anandtech framgår att flera av de stora aktörerna avser förhindra allt för stora prisfall. Detta ska framförallt åstadkommas genom att fasa ut produktionen av äldre tillverkningstekniker och designer av NAND-kretsar med färre lager minnesceller.

SSD pris 2.jpg

I mars aviserade Micron att de noga följer utvecklingen av tillgången på NAND och att antalet wafers (eng. kiselplattor) som går in i produktion på äldre tekniker kapats med fem procent. Det här ska inte ha någon större inverkan på bolagets volymer räknat i antal bitar, utan åtgärderna ska främst sänka kostnaderna.

Nyligen gick SK Hynix ut med att de stoppat produktionen av 3D NAND med 36 och 48 lager dataceller, då dessa gått ur tiden och blivit relativt dyra att tillverka. Inom de kommande månaderna ska bolaget istället öka produktionen av 3D NAND med 72 lager och även kretsar med 96 lager, som under årets andra hälft även släpps för mobilmarknaden.

Förutom att gå över till mer avancerade och billigare tillverkningstekniker ska SK Hynix skruva ned uppskalningen av sin M15-fabrik i Cheongju, Sydkorea. Antalet wafers som går in i produktionen spås också gå ned med 10 procent, men skiftet till NAND-kretsar med fler lager minnesceller gör att antalet producerade bitar väntas ligga kvar på samma nivå som år 2018.

Intel har också aviserat att produktionen av NAND ska reduceras under år 2019, dock utan att gå in på några detaljer. Bolagets tillverkning är dock främst riktad mot marknaden för exempelvis servrar och datacenter, vilket gör att beslutet inte väntas göra något större avtryck på konsumentsidan.

Bland samtliga tillverkare är Samsung klart störst med en marknadsandel på strax över 30 procent. Det är ännu inte känt hur Samsung möter den senaste tidens prisfall och om de följer konkurrenternas drag genom att skära ned i produktionen. Däremot är det sedan tidigare känt att Samsung skurit ned i framtida investeringar.

Nämnvärt är att Samsung väntas göra 60 procent lägre vinst första kvartalet 2019 jämfört med samma period förra året, något analytiker spår delvis beror på sjunkande priser på DRAM och NAND. Det är därför sannolikt att Samsung också justerar produktionen för att mota ytterligare prisfall.

I februari rapporterade SweClockers att priserna på SSD-enheter börjat krypa under 1,50 kronor per gigabyte (GB) och att rymliga modeller på 1 TB gick att få tag på för 1 500 kronor. Sedan dess har priserna sjunkit ytterligare med ett par hundralappar för samma kapacitet.

Läs mer om senaste tidens prisutveckling på SSD-enheter: