Prestanda

För att testa prestandan hos Qnap TS-251B valde jag att använda mig av programmet NAS Performance Tester. Programmet installerades på en 10 GB RAM-disk och ställdes in att använda en 8 GB stor testfil. Anledningen till den stora filen är att jag ville vara säker att NAS-enheten läser från disk och inte från cache när programmet läser filen som nyligen skrivits.

Jag valde också att testa via 10 Gbps Ethernet-anslutningen då mina första tester via Gigabit-porten snabbt visade att jag slår i taket för vad anslutningen klarar.

Egenskap

Värde

Instickskort till PC

Asus XG-C100C ( )

Switch med 10 Gbps

Netgear SX10 ( )

Hårddiskar

1 × WD Red 6 TB NAS HDD (WD60EFRX-68L0BN1), 1x Seagate BarraCuda 4 TB HDD (ST4000DM004-2CV104)

SSD

2 × Samsung Evo 970 Plus 256 GB NVMe

Hårddiskar RAID1 (10 Gbps-anslutning)

Egenskap

Värde

Läs

128 MB/s

Skriv

136 MB/s

RAID 1 innebär att data skrivs och läses på två diskar. Optimalt ska du kunna få nästan dubbel läsprestanda då data kan läsas från båda diskarna. I mitt fall blandade jag två hårddiskar med olika storlek och prestanda och då får jag endast ut hastigheten av den långsammaste disken, vilket ser ut att vara runt 128 MB/s.

SSD RAID0 (10 Gbps-anslutning)

Egenskap

Värde

Läs

662 MB/s

Skriv

324 MB/s

Enligt Qnap själva ska NAS-enheten klara av runt 647 MB/s vid läsning och 519 MB/s vid skrivning till två NVM Express SSD-enheter i RAID0. Mina resultat är linje med det vid läsning men något lägre vid skrivning. Jag verifierade att kryptering inte var påslaget då skrivprestandan med kryptering ska ligga runt 320 MB/s. Det är trots allt svårt att vara besviken på prestandan.

Qnap TS-251B som mediaspelare

För att testa hur bra NAS-enheten är som en mediaspelare laddade jag ned ett antal HD och UHD-trailers och klipp och lade på enheten.

Qnap skickar med ett gäng med appar för mediakonsumtion. Ibland kan jag känna att det blir lite löjligt när det finns ett tiotal appar som alla spela upp antingen video, musik eller visa bilder.

Först ville jag testa lokal uppspelning via HDMI. En tanke är ju att Qnap TS-251B ska kunna ersätta en mediaspelare.

20190514_003203.jpg

I Hybriddesk Station finns flera olika sätt att spela upp film. Jag testade först med Plex Home Theater då jag har använt Plex mycket tidigare.

20190514_003555.jpg

Tyvärr fungerade den riktigt dåligt. Det här var till exempel det första jag såg när jag startade den. .Trots att alla filmer låg i en utdelad mapp så kunde jag aldrig får Plex att hitta dem, varken via Plex Server på NAS:en eller via Plex Home Theater. Jag testade sen HD Player som ger en liten Kodi/XBMC-vibe, men den vägrade helt spela upp dessa trailers.

Tillsammans med det faktum att hela HybridDesk Station kändes seg och oresponsiv insåg jag snabbt att jag inte tror att Qnap TS-251B kan ersätta en bra mediaspelare. Nästa steg var då att testa att strömma media från enheten. Och här gick det mycket bättre.

20190504_163553.jpg

Jag lät först min TV (en 43" LG från 2018) visa mig alla enheter som delar ut material och såg direkt NAS-enheten och kunde ansluta. Sen hade jag inga problem alls att se alla de olika UHD-trailers som jag tagit ner och spela upp dom på TV:n. Jag testade sen en annan intressant app som kan installeras på NAS-enheten: Cinema28.

Screenshot 2019-05-14 at 01.52.59.png

Vad den appen gör är att visa upp alla enheter på ditt nätverk som kan ta emot media vare sig det handlar om högtalare eller mediaspelare. Så fort jag slog på vår nya LG OLED-TV (55 tum C8-modell) dök den upp i programmet och jag kunde dra trailern till TV:n i appen och börja spela upp den. Alla klipp jag testade spelades upp perfekt. Det roliga är att det går att skicka olika media till olika enheter samtidigt.

Slutsatsen är att även om den lokala uppspelningen lämnar mycket att önska gick det utmärkt att strömma media från NAS-enheten, även i 4K UHD-upplösning.