Efter den lyckade lanseringen av Radeon HD 7970 i slutet av år 2011 var det många som med spänning väntade på AMD:s nästa bidrag till grafikkortskategorin med dubbla kretsar under huven. I företagets planering för det kommande året fanns nämligen en modell med två Tahiti XT-kretsar, vilken på pappret skulle ge företaget prestandaledningen på grafikkortsmarknaden.

Månaderna gick och det blev allt tystare från AMD:s sida kring det nya kortet som var tänkt att kallas Radeon HD 7990 med kodnamnet "New Zealand". Under tiden hann Nvidia lansera dubbelmackan Geforce GTX 690 och för tiden cementera sin position som högst presterande aktör gällandes grafikkort.

I slutet av sommaren år 2012 stod det klart att AMD hade stora svårigheter med att producera Radeon HD 7990, vilket i slutändan ledde till att företaget lade kortet på is. Istället öppnades det upp för partnertillverkarna att skapa egna varianter med dubbla grafikkretsar, vilket resulterade i bland annat de maffiga modellerna Powercolor Devil 13 och Asus Ares II.

TBT_7990-2.jpg

AMD var dock inte helt redo att släppa idén om att lansera ett eget kort med dubbla Tahiti XT-kretsar, utan fortsatte utvecklingen bakom stängda dörrar. Som en blixt från klar himmel slog sedan Radeon HD 7990 med kodnamnet "Malta" ned under våren 2013 – ett år efter Nvidia hade lanserat sitt Geforce GTX 690.

Som tidigare antytts erbjöd Radeon HD 7990 i officiellt utförande en dubbel uppsättning av grafikkretsen Tahiti XT som tidigare använts i Radeon HD 7970. Dessa ackompanjerades av hela 6 GB GDDR5-minne, vilket i praktiken gav varje krets 1 GB mer grafikminne än konkurrenten Nvidias Geforce GTX 690.

TBT_7990-3.jpg

Där företaget tidigare haft för vana att överskrida PCI Express-standarden med sina dubbelmackor valde de denna gång att hålla sig inom en strömbudget på 375 W för Radeon HD 7990. För att uppnå detta behövde de arbeta aggressivt med dynamiska klockfrekvenser för grafikkretsarna, något som resulterade i generellt lägre nivåer än när kretsen användes ihop med Radeon HD 7970.

Den lägre strömbudgeten gjorde dock inte oväntat avtryck på kortet effektuttag, vilken låg på en förhållandevis låg nivå för att röra sig om ett grafikkort med dubbla grafikkretsar. Detta lät även kortets väldesignade kyllösning hålla fläktarna på snällare varvtal under belastning, då värmeutvecklingen inte sköt i taket.

Läs SweClockers recension av AMD Radeon HD 7990

När kortet passerade SweClockers testlabb våren 2013 stod det klart att det var en kraftfull modell prestandamässigt, men att den hade svårt att hänga med dubbla Radeon HD 7970 när dessa sammankopplades med Crossfire. Därtill stötte redaktionen på en hel del problem med drivrutinerna, vilket gav skakig prestanda med bland annat microstuttering i ett flertal titlar.

Kortet prisades för sin välbyggda, och förhållandevis tysta, kyllösning men fick en hel del kritik för att överrösta fläktljudet med hiskeligt mycket spoltjut (eng. coilwhine). Med en prislapp på närmare 10 000 kronor kändes kortet i dyraste laget sett till den skakiga upplevelsen vid testtillfället och därför gick modellen utan utmärkelse.

Så står sig Radeon HD 7990 prestandamässigt år 2019

Efter att ha grävt lite i gömmorna lyckades vi fiska upp ett Radeon HD 7990 för en rad snabba prestandatester. Vi använder oss av SweClockers sedvanliga testriggar för grafikkortstester och speltitlarna Battlefield 1, Far Cry 5 och Rise of the Tomb Raider vid upplösningen 1 920 × 1 080 pixlar. Drivrutinen som användes var Radeon Software Adrenalin 2019 Edition 19.4.3.

Battlefield 1 har ett förhållandevis bra stöd för flera grafikkretsar, vilket ger Radeon HD 7990 chansen att kliva upp i tabellen. Modellen lägger sig strax under AMD:s Radeon RX 590 prestandamässigt och erbjuder cirka 64 procent bättre prestanda än ett enskilt Radeon HD 7970. Nämnvärt är att vi dock stötte på en del sektioner av skakiga renderingstider med modellen, vilket förtog upplevelsen något.

Även Far Cry 5 erbjuder stöd för Crossfire, vilket ger Radeon HD 7990 möjligheten att ta position alldeles strax bakom Radeon RX 590. Precis som i Battlefield 1 var dock inte upplevelsen direkt silkeslen, med en del microstuttering på vägen, vilket även gör tydliga avtryck i de uppmätta lägstavärdena.

Sista anhalten vid Rise of the Tomb Raider och Radeon HD 7990 presenterar återigen förhållandevis fina mätsiffror för ett sex år gammalt grafikkort. Modellen placerar sig här på ungefär samma nivå som ett Geforce GTX 1060 samt 86 procent bättre än ett Radeon HD 7970. Tyvärr lider även denna speltitel bitvis av ojämna renderingstider med kortet, vilket ger ett skakigt flyt.

Sammanfattande tankar kring Radeon HD 7990 sex år senare

Det allmänna intrycken från Radeon HD 7990 är inte helt olika de vi upplevde vid testtillfället våren 2013. Det var onekligen ett kraftfullt grafikkort för sin tid, och även med dagens mått finns det goda möjligheter att uppnå bildfrekvenser över 60 FPS vid spelande i 1080p – förutsatt att stöd finns för Crossfire.

Tyvärr stötte vi genomgående på problem med skakiga renderingstider, så kallad microstuttering, i merparten av de testade titlarna, vilket innebar att spelupplevelsen kändes subjektivt sämre än exempelvis med ett enskilt Radeon RX 590. Därtill alstrar detta grafikkort bland det värsta spoltjutet vi någonsin stött på, något som känns tråkigt sett till den välpolerade kyllösningen.

Var du en av dem som köpte ett Radeon HD 7990? Dela gärna med dig av dina minnen och erfarenheter i kommentarstråden till den här artikeln!

swec_20_gubbe_final.png

SweClockers firar 20 år, 1999–2019

Sedan 1999 har SweClockers varit samlingsplatsen för datornördar från hela landet. Det ska givetvis firas! Under året väntar retroosande tester, artiklar och forumsnack – givetvis tillsammans med er!

Häng med när vi blickar bakåt och siar om framtiden!

Följ SweClockers 20 år via vår specialsida