I samband med att Intel presenterade nionde generationens Core-processorer för bärbara datorer fyllde företaget även ut produktfamiljerna för stationära datorer. Intel har sedan tidigare lanserat processormodellen Core i9-9900K som är upplåst för överklockning, och de nya modellerna som presenteras nu spänner hela vägen från Core i9-modeller utan upplåst överklockning ned till Celeron-processorer.

Precis som Core i9-9900K bygger processorerna på familjen Coffee Lake Refresh, en förbättring av Coffee Lake. Båda generationerna baseras på arkitekturen Skylake. Toppmodellerna erbjuder likt Core i9-9900K på 8 processorkärnor och 16 trådar via Hyperthreading. Intel Core i9-9900 har en basfrekvens på 3,1 GHz och 4,9 GHz i turbo-läge.

Intel_9thgen_Slide_019.jpg
Intel_9thgen_Slide_020.jpg
Intel_9thgen_Slide_021.jpg
Intel_9thgen_Slide_04.jpg

Intressant nog kan i9-9900 även nå 5,0 GHz med något som kallas Intel Thermal Velocity Boost (ITVB). Detta är en teknik Intel introducerade med toppmodellerna för åttonde generationens Core-processorer för bärbara datorer. Likt AMD:s XFR-teknik låter ITVB-algoritmen processorn nå högre turbofrekvenser när processorns operativa värme håller sig under ett visst tröskelvärde.

De nya processorerna Intel nu presenterar är alltså mestadels tillskott i existerande produktfamiljer, men nytt för denna generation är processorer med suffixet F där integrerad grafikkrets saknas. Processorer med F-suffixet saknar alltså grafikdel, men ligger prismässigt på samma nivå som modeller med grafikdel. Toppmodellen Core i9-9900KF är samma processor som Core i9-9900K, men utan integrerad grafikdel.

Intel_9thgen_Slide_022.jpg
Intel_9thgen_Slide_023.jpg
Intel_9thgen_Slide_024.jpg
Intel_9thgen_Slide_025.jpg

Precis som tidigare erbjuder Intel nu också en mer energieffektiv processorfamilj med suffixet T i produktnamnet. Dessa modeller har ett TDP-värde på 35 W och den huvudsakliga skillnaden märks av i processorernas basfrekvenser.

Core i7-familjen representerar precis som hos föregående generation samma antal processorkärnor men utan stöd för Hyperthreading, och detta blir också första gången Core i7-modeller lanseras med F-suffix utan integrerad grafikdel. Core i5-familjen följer tidigare förhållande till i7- och i9-familjerna, med undantag för att K-modellerna här har ett TDP-värde på 65 W för överklockning.

Core i3-familjen följer även den existerande förhållande till övriga processorfamiljer. Några nyheter innefattar att Core i3-9350 endast kan fås som en K-modell eller F-modell, men ingen standardmodell. Detta erbjuds istället av Core i3-9320. Den enklaste modellen, i3-9100, har en mindre mängd L3-cache jämfört med övriga modeller och ett lägre pris som matchar detta.

Längst ner på processor-spektrumet hittas Pentium Gold och Celeron-modellerna. Samtliga processorer är här dubbelkärniga, och Pentium Gold-modellerna särskiljer sig genom att stöda Hyperthreading. Celeron-modellerna är avskalade sett till L3-cache som är begränsat till 1 MB per kärna. Pentium Gold-modellen G5420 återfinns i två modeller, en med TDP på 54 W och en med 58 W.

Samtliga modeller i Core 9000-serien kräver Intels nya styrkrets i 300-serien, och då inga nya kretsar presenteras i samband med de nya processorerna ska existerande moderkort på 300-plattformen användas. Med firmware-uppdatering ska dessa processorer och moderkort stöda upp till 128 GB primärminne, något som blir möjligt med minnesmoduler på 32 GB som Samsung nyligen presenterat.

Samtliga processorer från Core i5 och uppåt stöder DDR4-2666 på minnesfronten, vilket för Core i3 och nedåt representeras av DDR4-2400. Alla modeller stöder även minnestekniken Optane H10, vilket i sig inte är uppseendeväckande då tekniken även stöder andra processorer än Intels egna.

Priserna för de nya processorerna spänner allt från 439 USD för Core i9-9900, motsvarande cirka 5 200 kronor inklusive moms, till 42 USD för den enklaste Celeron-modellen, motsvarande cirka 500 kronor inklusive moms.