Sammanfattning och slutsats

Samsung X5 Portable SSD är hisnande snabb, att den dessutom lyckas åstadkomma detta och samtidigt vara extern och portabel kan inte anses vara något annat än imponerande. Akilleshälen är i mina ögon prislappen och kanske ett något begränsat användningsområde.

När det pratas lagring gillar jag att sätta fokus på vad användaren får för pengen, både sett till lagringsmängd och vilken nisch produkten passar. Med en prislapp på drygt 2 500 kronor kan en användare överväga många olika lagringslösningar.

Samsung_X5_07.jpg

Faller valet på en extern mekanisk lösning går det att få tag på 8 TB för samma peng. Duger USB 3.1 Gen 1 (5 Gbps) finns det lagringsenheter med dubbla lagringsmängden för samma prislapp.

Den faktor där Samsung X5 Portable SSD är obestridlig vinnare är hastigheten på extern lagring. Hur stor SSD-baserad intern lagring datorn kan utrustas med är nog centralt för nyttan i Samsung X5, och där den interna lagringen är begränsad har Samsung X5 definitivt en funktion att fylla.

Scenariot kan vara att en dator köps utrustad med Thunderbolt. Datorn i sig går inte uppgradera med större lagringsenhet, antingen på grund av pris eller helt enkelt för att lagringsenheten är fastlödd. Då kan lösningen vara en enhet som Samsung X5.

Nästa scenario skulle vara om det finns projekt eller program som måste delas mellan flera olika maskiner. Prestandan motsvarar den som en intern NVMe-enhet kan leverera, men det är portabel prestanda. Prislappen är dock ungefär den dubbla per lagringsenhet ställt mot en av Samsungs egna interna NVMe-enheter.

Samsung X5 är en väldigt imponerande produkt som levererar prestanda i toppklass i externt utförande. Enheten slåss i en viktklass där närmsta motståndare är interna lagringsenheter i toppklass.

Med en något lägre prislapp eller stöd för även USB 3.1 Gen 1 (5 Gbps) hade produkten kunnat plocka en utmärkelse. I dess nuvarande utförande är produkten lite för svåranvänd och dyr i mitt tycke.

Fördelar

  • Grym prestanda

  • Mycket kompetent kontrollerenhet som klarar tunga lasterna med bravur

  • Litet format och låg vikt

Tänkvärt

  • Glöm inte kabeln

  • Fallande prestanda vid hög last

  • Tre års garanti

Nackdelar

  • Högt pris per lagringsenhet

  • Endast kompatibel med Thunderbolt 3

Pris vid publicering: 2 600 kronor inklusive moms

Vad ser du för användningsområden för en extern NVMe-enhet? Diskutera och dela med dig i kommentarstråden!