Test: AS SSD Benchmark

AS SSD Benchmark skall inte ses som ett alternativ utan ett komplement till CrystalDiskMark, även om de på ytan verkar göra ungefär samma sak. AS SSD kan även visa IOPS, en förkortning av Input/output operations per second.

IOPS och latenser har generellt sett större påverkan på upplevd responstid i systemet än vad total överföringshastighet har.

Båda NVMe-enheter uppvisar snarlika siffror jämfört med SATA-enheten, dock uppvisas ungefär samma resultat som vi fick i CrystalDiskMark. Förmågan hos Samsung X5 är betydligt högre än hos referens-enheten PC401. Detta kan troligen tillskrivas en mycket kompetent kontrollerenhet som sitter i Samsung X5.

När kontrollerenheten får sträcka på benen och använda sin schemaläggningsförmåga i testet med 64 trådar krossas motståndet fullkomligt. Resultatet är mer än tre gånger högre vid skrivning och nästan dubbelt så högt vid läsning.

Här lyckas Samsung X5 ta hem samtliga vinster med god marginal, undantaget läsning vid stora datablock som tillfaller den andra NVMe-enheten.

Något som imponerar mig extra mycket är att åtkomsttiden är betydelsefullt mycket bättre på Samsung X5 mot referensenheten. Något som dock skall nämnas är att PC401 används som systemdisk och dessvärre är i något av ett underläge till att börja med.